Skogskonsulenten Tomas Björkesten. Foto: Andrea Jonsson

Skogskonsulenten Tomas får testa många olika saker i sitt jobb

Tomas Björkesten är utbildad skogsmästare och jobbar nu som skogskonsulent, ett arbete som han beskriver som mycket omväxlande, utvecklande och roligt.

- Jag jobbar med att granska de avverkningsanmälningar som kommer in till oss från skogsbruket. Dessutom jobbar jag med ett stort EU-projekt som heter Grip on Life.

- Det roligaste med jobbet är att det är en sån variation på arbetsuppgifter, att man kan testa på olika saker. Många av mina kollegor har jobbat här länge, en del har varit här i 30 år, det tror jag handlar om just det att man ändå byter arbetsuppgifter ofta.

- Jag jobbar både inne och ute. Dessutom träffar jag mycket människor i olika konstellationer, allt från markägare till virkesköpare till folk från länsstyrelsen eller naturvårdsverket. Väldigt omväxlande!

- Egentligen finns inga ”vanliga” dagar på jobbet. Ena dagen kanske man är inne och sköter avverkningsanmälningar och ringer kollegor eller är ute i fält och diskuterar. En annan dag kan jag vara på kurs och vidareutbilda mig, en tredje kan jag arbeta med projekt och vara på möten eller utbilda personer om projektet i fält.

  • Senast uppdaterad: 2024-02-05