Så fungerar Kunskapsportalen

Här hittar du de vanligaste frågorna om hur Kunskapsportalen fungerar. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår support.

Frågor och svar

Var hittar jag Skogsstyrelsens utbud av avgiftsfria skogsträffar och utbildningar?

På skogsstyrelsen.se/kunskapsportalen finns en länk till den externa utbildningskatalogen Kunskapsportalen. Där kan du hitta det aktuella utbudet av avgiftsfria aktiviteter, så som fysiska skogsträffar, distansträffar och webbaserade utbildningar.

På Kunskapsportalens förstasida innan inloggning finns möjlighet att öppna hela utbildningskatalogen alternativt ta fram utbudet utifrån ämneskategori. Vi rekommenderar att du loggar in för bästa upplevelsen.

Hur anmäler jag mig?

Under varje utbildning finns de klasser/tillfällen som är tillgängliga för anmälan. Välj det tillfälle som passar dig och tryck på Anmäl. För att kunna anmäla dig måste du ha ett konto registrerat och vara inloggad i Kunskapsportalen.

Hur loggar jag in/registrerar mig?

För att komma till inloggning och registrering klickar du på Logga in. Har du redan ett användarkonto loggar du in med din e-postadress som användarnamn och det lösenord du själv valde när du registrerade dig.

Behöver du skapa ett konto väljer du Registrera och fyller i dina uppgifter i formuläret. Uppgifterna med en röd stjärna är obligatoriska. När du registrerat uppgifterna får du ett e-postmeddelande från kunskapsportalen@skogsstyrelsen.se där du ombeds att aktivera ditt användarkonto och välja ett lösenord. Observera att denna mailadress endast är för utskick från Kunskapsportalen, ej för att kontakta Skogsstyrelsen.

Om du inte hittar denna e-post i din inkorg, titta i skräpposten. Hittar du inte e-postmeddelandet kan du testa att registrera dig igen. Om du då får meddelandet att du redan har ett konto kan du klicka på Har du glömt ditt lösenord?

På denna sida finns en kort instruktionsfilm om hur du registrerar ett konto och loggar in i Kunskapsportalen.

Hur ska lösenordet se ut?

Lösenordet du väljer måste vara minst 8 tecken långt och bestå av minst en versal, en gemen, en siffra och ett specialtecken. Till specialtecken räknas !@# $ % ^ & *, _? / ; : \

Vad gör jag om jag glömt mitt lösenord?

Om du glömt ditt lösenord kan du klicka på Har du glömt ditt lösenord? Om du har registrerat ett konto kommer ett e-postmeddelande med instruktioner. Detta e-postmeddelande hamnar ofta i skräpposten. Kommer inget meddelande kan det vara så att du tidigare inte lyckats med registreringen. Prova då att registrera dig på nytt.

Om du registrerar dig med en mailadress som redan är knutet till ett konto får du meddelande om det och kan utesluta alternativet att kontot inte blivit registrerat.

När jag loggat in, var hittar jag utbildningarna?

För att komma till Utbildningskatalogen klickar du på knappen med samma namn. Här kan du se alla utbildningar. Du kan bland annat filtrera efter utbildningsform och ort (län). Under respektive utbildning kan du se antalet tillgängliga tillfällen, här benämnt klasser.

På denna sida finns en instruktionsfilm som visar hur du hittar utbildningar och anmäler dig.

Utifrån vilka kriterier kan jag filtrera utbildningarna?

Det går bra att filtrera utifrån Utbildningsform, Kategori, Ort (län) och Startdatum. Det är enklast att hantera utbildningskatalogen när du är inloggad eftersom det då bara är aktuella alternativ som visas i filtreringen. Innan inloggning visas även orter och utbildningsformer där inga utbildningar erbjuds eller kommer att erbjudas.

Vad innebär de olika utbildningsformerna Lärarledd och Webbaserad?

Lärarledd – kan vara en distansträff eller en fysisk utbildning inne eller i skogen. Träffen har en kursledare och sker på en specifik plats, dag och tid.

Webbaserad – en utbildning helt byggd på självstudier där du kan välja att genomföra utbildningen den dag och tid på dygnet som passar dig. Det går också bra att dela upp utbildningen på flera tillfällen.

Vi använder oss inte av utbildningsformerna Blandat och Virtuellt klassrum för tillfället.

Kan jag filtrera utbildningarna utifrån ort eller län?

Ja, när du är inloggad finns det möjlighet att se var vi erbjuder träffar och filtrera utifrån det. För distansträffar är Distansträff angivet som Ort, ibland med en geografisk indelning. För de fysiska träffarna är län angivet som Ort. För att veta var i länet den fysiska träffen hålls behöver du gå in och läsa på respektive klassbeskrivning.

Var hittar jag utbildningens innehåll?

De utbildningar du är anmäld till hittar du när du är inloggad under Mina utbildningar. De moment som ingår i utbildningen benämns aktiviteter. För en lärarledd utbildning benämns en träff för Session.

Det finns olika typer av webbaserade utbildningar. I vissa fall består den av en aktivitet innehållandes hela utbildningen. I andra fall ligger en rad aktiviteter i listan. Börja då uppifrån och arbeta dig nedåt i listan. Innehåll som dokument/film/test/uppgift öppnas antingen i samma fönster eller i ett nytt fönster. Du kan behöva tillåta popup-fönster i din webbläsare.

Vad krävs för att vara med på en distansträff?

Du behöver inte ha några speciella program installerade på din dator för att kunna delta i våra digitala träffar. Det räcker med en vanlig webbläsare och en stabil internetuppkoppling.

Har du Skype för företag, till exempel via ditt jobb, är det enkelt att använda det. Men det är inte nödvändigt att köpa någon mjukvara för att kunna delta.

Anslut till träffen i god tid för att vara säker på att tekniken fungerar. Vi har mycket små möjligheter att ge teknisk support.

Jag vill berätta vad jag tyckte om utbildningen, hur gör jag?

Efter slutförd utbildning blir i många fall en utvärdering tillgänglig. Vi hoppas att du som deltagare ska ta dig tiden att fylla i utvärderingen och berätta vad du tyckte. Dina synpunkter är värdefulla. I Kunskapsportalen hittar du utvärderingen i klassen när träffen eller utbildningen blivit registrerad som slutförd alternativt den dag träffen genomfördes. En länk till utvärderingen skickas också ut via e-post. För att nå utvärderingen måste du vara inloggad i Kunskapsportalen. Utvärderingen hittar du under Mina utbildningar.

 

Får jag något kursintyg?

Nej, som regel ges inga kursintyg för våra avgiftsfria statsfinansierade träffar och utbildningar.

Hur fungerar appen SabaCloud?

För den som önskar anmäla sig till skogsträffar via telefon kan Saba Clouds app användas efter det att du registrerat ett konto. Du hittar den där appar finns. Aktuellt sitenamn är skogsstyrelsen-kunskap.

Det fungerar inte att genomföra alla webbutbildningar via appen.

Om jag saknar länken till distansträffen, vad gör jag då?

Skicka en e-post till träffens kontaktperson om du saknar länken till distansträffen. Kontaktuppgifter hittar du i bekräftelsemejlet på din anmälan och i klassbeskrivningen i Kunskapsportalen. Titta också i din skräppost, risken finns att meddelanden från oss hamnar där.

Vad gör jag om jag har frågor kring kurstillfället?

Kontakta träffens kontaktperson om du har frågor. E-post, alternativt telefonnummer, till kontaktpersonen ska stå med i beskrivningen av träffen/klassen. E-postadress kan du också hitta i bekräftelsemejlet.

Information om träffen finns i utbildningsbeskrivningen och information om det specifika tillfället finns under respektive träff/klass i Kunskapsportalen.

Hur avanmäler jag mig från träffen?

Logga in i Kunskapsportalen och gå in på klassbeskrivningen för den aktuella träffen. Klicka avboka. Du kan också hitta en länk till beskrivningen i bekräftelsemejlet som du fick vid anmälan.

  • Senast uppdaterad: 2022-07-18