Så fungerar Kunskapsportalen

Här hittar du de vanligaste frågorna om hur Kunskapsportalen fungerar. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår support.

Frågor och svar

Var hittar jag Skogsstyrelsens utbud av avgiftsfria skogsträffar och utbildningar?

På skogsstyrelsen.se/kunskapsportalen finns en länk till Kunskapsportalen. Där kan du hitta det aktuella utbudet av avgiftsfria utbildningar, så som fysiska skogsträffar, digitala träffar och webbaserade utbildningar.

På Kunskapsportalens förstasida hittar du nya och utvalda utbildningar. Där finns också möjlighet att öppna hela utbildningskatalogen alternativt ta fram utbudet utifrån ämneskategori.

 

Hur anmäler jag mig?

Under varje utbildning finns de klasser/tillfällen som finns tillgängliga för anmälan. Välj det tillfälle som passar dig och tryck på Anmäl. För att kunna anmäla dig måste du vara registrerad och inloggad i Kunskapsportalen.

Hur loggar jag in/registrerar mig?

Första gången du vill anmäla dig till en utbildning behöver du registrera dig som användare i Kunskapsportalen. För att komma till registreringen klickar du antingen på Logga in i översta listen på sidan eller trycker Anmäl på den utbildning du vill gå. Välj Registrera och fyll i dina uppgifter i formuläret. Uppgifterna med en röd stjärna är obligatoriska. Har du redan ett användarkonto loggar du in med din e-postadress som användarnamn och det lösenord du själv valde när du registrerade dig.

Hur aktiverar jag mitt användarkonto?

Efter att du registrerat dig får du ett mejl från kunskapsportalen@skogsstyrelsen.se, till den angivna e-postadressen. I mejlet ombeds du aktivera ditt användarkonto och välja ett lösenord. Om du inte får detta mejl, titta i skräpposten. Om problemet kvarstår, kontakta oss på ovanstående mejladress. Du kan också testa att registrera dig igen, om du då får meddelandet att du redan har ett konto kan du klicka på Har du glömt ditt lösenord?

Nästa gång du loggar in anger du din e-postadress som användarnamn och det lösenord du valde när du skapade ditt konto.

Hur ska lösenordet se ut?

Lösenordet du väljer måste vara minst 8 tecken långt och bestå av minst en versal, en gemen, en siffra och ett specialtecken. Till specialtecken räknas !@# $ % ^ & *, _? / ; : \ |

När jag loggat in, var hittar jag utbildningarna?

För att komma till Utbildningskatalogen klickar du på knappen med samma namn. Därefter klickar du på den utbildning du vill gå. Om du loggat in efter att du klickat Anmäl kommer du direkt till vald utbildning.

Utifrån vilka kriterier kan jag filtrera utbildningarna?

Typ av utbildningshändelse, Utbildningsform, Kategori, Ort, Startdatum

När du är inloggad är det bara de alternativ där det erbjuds utbildningar som visas. Innan inloggning visas samtliga former av utbildning, även de alternativ där inga utbildningar erbjuds just nu.

Vad innebär de olika utbildningsformerna Blandat, Lärarledd, Virtuellt klassrum och Webbaserad?

Blandat – en blandning av övriga tre utbildningsformer. Kan till exempel handla om ett webbaserat moment som man ska gå igenom innan en fysisk träff i skogen, eller en digital träff och frågestund som komplement till den webbaserade utbildningen.

Lärarledd – en fysisk utbildning med kursledare som sker på en specifik plats, en specifik dag och tid. Kan hållas inne eller ute i skogen.

Virtuellt klassrum – en utbildning som sker digitalt inne i Kunskapsportalen i Sabas verktyg Saba Meeting. Dessa utbildningar sker en speciell dag och tid och med en kursledare som håller i utbildningen.

Webbaserad – en utbildning helt byggd på självstudier där du kan välja att genomföra utbildningen den dag och tid på dygnet som passar dig. Det går också bra att dela upp utbildningen på flera tillfällen.

Kan jag filtrera utbildningarna utifrån ort eller län?

Våra lärarledda utbildningar ges på olika orter i Sverige. När du är inloggad finns det möjlighet att se alla tillgängliga orter och där bocka i den ort du är intresserad av.

Vill du filtrera på län behöver du göra en avancerad sökning. I sökfältet finns en knapp som leder till ett sökformulär för avancerad sökning. Scrolla ner i det formuläret så hittar du anpassade fält med möjlighet att filtrera lärarledd respektive blandad klass utifrån län.

Var hittar jag utbildningens innehåll?

De utbildningar du är anmäld till hittar du när du är inloggad under Mina utbildningar. De moment som ingår i utbildningen benämns aktiviteter. För en lärarledd utbildning benämns en träff för Session.

För webbaserade utbildningar finns normalt en rad aktiviteter i listan. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt i listan. Innehåll som dokument/film/test/uppgift öppnas antingen i samma fönster eller i ett nytt fönster. Du kan behöva tillåta popup-fönster i din webbläsare.

Hur kommer jag till nästa aktivitet i listan? (webbaserad utbildning)

I den vänstra kolumnen kan du se innehållet i utbildningen i kronologisk ordning. Du kan välja att navigera från denna meny, alternativt återvända till startsidan genom att klicka på den blå länken Gå tillbaka till klass, uppe till höger på rutan.

Vad menas med Läst och förstått? (webbaserad utbildning)

När du har tittat klart på innehållet och stänger aktiviteten på krysset visas en ruta som säger Läst och förstått. Har du läst och förstått innehållet i *namn på avsnittet*? Om du är klar med aktiviteten klickar du Ja och momentet registreras som slutfört. Om du kryssar Nej kvarstår statusen som Inte slutfört. Du kan gå igenom materialet flera gånger även om du kryssat Ja.

Hur vet jag vilka moment jag gått igenom i utbildningen?

Genomgångna och godkända moment markeras med grön prick (i vänsterspalten i den vy där du tittar på innehållet) alternativt Slutförd (i aktivitetslistan på utbildningens startsida).

Ej genomgångna moment visas som svarta alternativt Inte genomförd. Ej godkända moment visas som röda alternativt Ej godkänd. I våra webbaserade utbildningar är det endast testen som kan generera en röd prick, i de fall det är ett krav på ett visst antal rätta svar för att bli godkänd.

Hur vet jag om jag slutfört alla moment?

För att bli slutförd och godkänd på utbildningen behöver alla obligatoriska moment vara slutförda. I listan står det Frivillig bakom de frivilliga momenten och du blir godkänd på utbildningen även om det står Inte slutförd bakom dessa.

Hur fungerar testen?

I många utbildningar ingår kunskapstester. Ibland kan du behöva tillåta popup-fönster i din webbläsare för att öppna testet. Om du har aktiverat blockering av popup-fönster måste du inaktivera den och starta innehållet igen. Starta testet genom att klicka på Start. Stega fram och tillbaka med pilarna.

Olika utbildningar har olika inställningar för sina tester. Ibland får du de rätta svaren direkt efter att du svarat och andra gånger får du dem inte alls. Vissa tester har krav på ett visst antal rätt för att du ska bli godkänd. Antalet försök är ofta obegränsade.

Jag vill berätta vad jag tyckte om utbildningen, hur gör jag?

Efter slutförd utbildning blir i de flesta fall en utvärdering tillgänglig. Vi hoppas att du som deltagare ska ta dig tiden att fylla i utvärderingen och berätta vad du tyckte. Dina synpunkter är värdefulla. I Kunskapsportalen hittar du utvärderingen via menyn i vänsterspalten samt längst ner i raden av kursinnehåll.

 

Får jag något kursintyg?

Till ett fåtal utbildningar finns möjligheten att skriva ut ett kursintyg. Knappen som säger Skriv ut kursintyg finns alltid där, oavsett om något intyg är kopplat till utbildningen eller inte. Som regel ges inga kursintyg för våra avgiftsfria statsfinansierade utbildningar.

  • Senast uppdaterad: 2020-11-24