Kvinna med headset står vid ett höj- och sänkbart skrivbord och arbetar vid datorn på ett kontor, i ett kontorslandskap. Tittar glatt in i kameran. Foto.

Så fungerar Kunskapsportalen

Här hittar du de vanligaste frågorna om hur Kunskapsportalen fungerar. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår support.

Frågor och svar

Var hittar jag Skogsstyrelsens utbud av avgiftsfria skogsträffar och utbildningar?

På skogsstyrelsen.se/kunskapsportalen finns en länk till utbildningskatalogen Kunskapsportalen. Här hittar du Skogsstyrelsens aktuella utbud av avgiftsfria aktiviteter, så som fysiska skogsträffar, distansträffar och webbaserade utbildningar.

På Kunskapsportalens förstasida, innan inloggning, finns möjlighet att öppna hela utbildningskatalogen.

Hur kommer jag åt de webbaserade utbildningarna?

För att komma åt de webbaserade utbildningarna behöver du logga in i Kunskapsportalen. För att logga in behöver du skapa ett konto. När du väl är inloggad har du direkt tillgång till alla webbutbildningar.

För att enkelt hitta webbutbildningarna i Kunskapsportal kan du filtrera på Utbildningsform.

Hur anmäler jag mig?

Under varje utbildning finns de klasser/tillfällen som är tillgängliga för anmälan. Välj det tillfälle som passar dig och tryck på Anmäl. För att kunna anmäla dig via Kunskapsportalen måste du ha ett konto registrerat och vara inloggad.

För många av våra fysiska träffar tar vi också emot anmälan via e-post. Detta anges i klassbeskrivningen. Vid anmälan via e-post behövs inget konto i Kunskapsportalen. För att ta del av våra webbaserade utbildningar behöver du alltid skaffa ett konto och logga in. För att kunna logga in behöver du registrera ett konto.

Hur loggar jag in/registrerar mig?

För att komma till inloggning och registrering klickar du på Logga in. Har du redan ett användarkonto loggar du in med din e-postadress som användarnamn och det lösenord du själv valde när du registrerade dig.

Behöver du skapa ett konto väljer du Registrera, som du hittar längst ner i inloggningsrutan. I formuläret fyller du i dina uppgifter. Rutorna med en röd stjärna är obligatoriska. När du registrerat uppgifterna får du ett e-postmeddelande från kunskapsportalen@skogsstyrelsen.se där du ombeds att aktivera ditt användarkonto och välja ett lösenord. Observera att denna mailadress endast är för utskick från Kunskapsportalen, ej för att kontakta Skogsstyrelsen.

Om du inte hittar denna e-post i din inkorg, titta i skräpposten. Hittar du inte e-postmeddelandet kan du testa att registrera dig igen. Om du då får meddelandet att du redan har ett konto kan du klicka på Har du glömt ditt lösenord?

På denna sida finns en kort instruktionsfilm om hur du registrerar ett konto och loggar in i Kunskapsportalen.

Hur ska lösenordet se ut?

Lösenordet du väljer måste vara minst 8 tecken långt och bestå av minst en versal, en gemen, en siffra och ett specialtecken. Till specialtecken räknas !@# $ % ^ & *, _? / ; : \

Vad gör jag om jag glömt mitt lösenord?

Om du glömt ditt lösenord kan du klicka på Har du glömt ditt lösenord? Om du har registrerat ett konto kommer ett e-postmeddelande med instruktioner. Detta e-postmeddelande hamnar ofta i skräpposten. Kommer inget meddelande kan det vara så att du tidigare inte lyckats med registreringen. Prova då att registrera dig på nytt.

Om du registrerar dig med en mailadress som redan är knutet till ett konto får du meddelande om det och kan utesluta alternativet att kontot inte blivit registrerat.

Var hittar jag tillgängliga utbildningar?

För att komma till Utbildningskatalogen klickar du på knappen med samma namn. Här kan du se alla publicerade träffar och webbutbildningar. Under respektive utbildning kan du se antalet tillgängliga tillfällen, här benämnt klasser.

Du kan filtrera utifrån en rad olika parametrar, där utbildningsform, startdatum och ort (län) oftast är de mest relevanta. Du kan behöva klicka på de tre prickarna i högerkanten för att visa alla filter.

Det går också att göra fritextsökningar.

Utifrån vilka parametrar kan jag filtrera utbildningarna?

Det finns flera parametrar att filtrera utifrån, men de vi rekommenderar är Utbildningsform, Ort (län) och Startdatum. Du kan behöva klicka på de tre prickarna i högerkanten för att visa alla filter.

Kan jag filtrera utbildningarna utifrån ort eller län?

Ja, det finns möjlighet att se var vi erbjuder träffar och filtrera utifrån det. För distansträffar är Distansträff angivet som Ort, ibland med en geografisk indelning. För de fysiska träffarna är län angivet som Ort. För att veta var i länet den fysiska träffen hålls behöver du gå in och läsa på respektive klassbeskrivning. Du kan alltså inte filtrera utifrån ort, utan endast på län.

Vad innebär de olika utbildningsformerna Lärarledd och Webbaserad?

Lärarledd – kan vara en distansträff eller en fysisk träff inne eller i skogen. Träffen har en kursledare och sker på en specifik plats, dag och tid.

Webbaserad – en utbildning helt byggd på självstudier där du kan välja att genomföra utbildningen den dag och tid på dygnet som passar dig. Det går också bra att dela upp utbildningen på flera tillfällen.

Var hittar jag vilka utbildningar jag är anmäld till?

De utbildningar du är anmäld till via Kunskapsportalen hittar du när du är inloggad under Mina utbildningar. Där kan du också de vilka utbildningar du tidigare deltagit i. Detta gäller inte de aktiviteter du anmält dig till via e-post.

Vad krävs för att vara med på en distansträff?

Du behöver inte ha några speciella program installerade på din dator för att kunna delta i våra digitala träffar. Det räcker med en vanlig webbläsare och en stabil internetuppkoppling.

Oftast körs våra distansträffar via Teams.

Anslut till träffen i god tid för att vara säker på att tekniken fungerar. Vi har mycket små möjligheter att ge teknisk support.

Om jag saknar länken till distansträffen, vad gör jag då?

Skicka en e-post till träffens kontaktperson om du saknar länken till distansträffen. Kontaktuppgifter hittar du i bekräftelsemejlet på din anmälan och i klassbeskrivningen i Kunskapsportalen. Titta också i din skräppost, risken finns att meddelanden från oss hamnar där.

Om jag saknar länken till distansträffen, vad gör jag då?

Skicka en e-post till träffens kontaktperson om du saknar länken till distansträffen. Kontaktuppgifter hittar du i bekräftelsemailet på din anmälan och i klassbeskrivningen i Kunskapsportalen. Titta också i din skräppost, risken finns att meddelanden från oss hamnar där.

För vissa träffar finns länkarna utlagda på skogsstyrelsen.se utan att det behövs anmälan.

Vad gör jag om jag har frågor kring kurstillfället?

Kontakta träffens kontaktperson om du har frågor. E-post, alternativt telefonnummer, till kontaktpersonen ska stå med i beskrivningen av träffen/klassen. Om du anmält dig via Kunskapsportalen får du ett bekräftelsemail där du kan hitta en e-postadress till kontaktpersonen för träffen.

Information om träffen finns i utbildningsbeskrivningen och information om det specifika tillfället finns under respektive träff/klass i Kunskapsportalen.

Hur avanmäler jag mig från träffen?

Har du anmält dig via Kunskapsportalen kan du också avanmäla dig på samma ställe. Logga in i Kunskapsportalen och gå in på klassbeskrivningen för den aktuella träffen. Klicka avboka. Du kan också hitta en länk till beskrivningen i bekräftelsemailet som du fick vid anmälan.

Om du anmält dig via e-post avanmäler du dig på samma sätt.

Jag vill berätta vad jag tyckte om utbildningen, hur gör jag?

Efter slutförd utbildning blir i många fall en utvärdering tillgänglig i Kunskapsportalen. Detta gäller för dig som anmält dig via Kunskapsportalen. Vi hoppas att du som deltagare ska ta dig tiden att fylla i utvärderingen och berätta vad du tyckte. Dina synpunkter är värdefulla. I Kunskapsportalen hittar du utvärderingen i klassen när träffen eller utbildningen blivit registrerad som slutförd alternativt den dag träffen genomfördes. En länk till utvärderingen skickas också ut via e-post. För att nå utvärderingen måste du vara inloggad i Kunskapsportalen. Utvärderingen hittar du under Mina utbildningar.

Får jag något kursintyg?

Nej, som regel ges inga kursintyg för våra avgiftsfria statsfinansierade träffar och utbildningar.

Hur fungerar appen Cornerstone SBX ?

För den som önskar anmäla sig till skogsträffar via telefon kan appen Cornerstone SBX användas efter det att du registrerat ett konto. Du hittar den där appar finns. Aktuellt sitenamn är skogsstyrelsen-kunskap. Du kan alltså inte skapa ett konto via appen.

De flesta av våra webbutbildningar är inte anpassade för genomförande på mindre skärmar och vi rekommenderar därför att du använder surfplatta eller dator.

  • Senast uppdaterad: 2023-05-02