Stormfälld skog efter stormen Per 2007. Foto: Michael Ekstrand

Stormen Louis kan gynna granbarkborren

Nyhet | Regionalt - 05 mars 2024

Stormen Louis som drog in över Västsverige den 23 februari orsakade en hel del nedblåsta träd i framför allt Västra Götalands län. Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare i området att ta hand om nedblåsta granar för att undvika angrepp av granbarkborre till sommaren.

Stormen Louis orsakade nedblåsta träd i Västra Götaland, men även i viss mån på småländska höglandet, enligt de bedömningar som Skogsstyrelsen och skogsbolag i området gjort efter stormen.

­– Vår bedömning är att det finns spridda vindfällen på många håll men att vissa områden i västra Sverige drabbats hårdare med stora mängder nedblåsta träd, säger Mats Carlén, skogsskadesamordnare för region Syd på Skogsstyrelsen.

Skogsägare i berörda områden uppmanas att se över sin skog och se till att ta hand om nedblåsta granar innan vårens svärmning av granbarkborre.

– Granar som nyligen blåst ner är väldigt attraktiva för granbarkborrar att föröka sig i och då är risken att även stående granar i närheten blir angripna. Att få bort de nedblåsta granarna innan vårsvärmningen är därför en väldigt viktig insats som kan göra stor skillnad när det gäller hur mycket angrepp det blir under sommaren, säger Mats Carlén.

Tänk på säkerheten

Samtidigt uppmanar Skogsstyrelsen till försiktighet eftersom det finns stora risker att vistas och arbeta i stormfälld skog.

– Var extra försiktig med träd som ligger i spänn eller träd som hänger i andra träd. Om du själv planerar att upparbeta stormfällda träd är det väldigt viktigt att tänka på säkerheten och att inte arbeta ensam, säger Mats Carlén.

Kontakt