Inspelning av filmen "Restaurering av vattendrag". Foto: Tobias Eriksson

Ny instruktionsfilm om att restaurera vattendrag

Nyhet - 02 mars 2021

Nu kan du se den första filmen i en serie om restaurering av vattendrag. Filmen vänder sig till arbetsledare och maskinförare och ska vara till hjälp vid arbete i fält.

Den första filmen i serien är en introduktion och syftar till att stärka personer som jobbar med restaureringar ute i fält. Filmen är en utbildningsfilm och tanken är att personen ska kunna ha filmen i sin mobiltelefon eller padda och få inspiration om hen kör fast i arbetet.

− När man är ny är det lätt att man blir osäker eftersom det inte finns tydliga regler för exakt var en sten ska läggas, till exempel. Arbetet är ett konstnärligt skapande. Den där osäkerheten försöker vi jobba bort, säger Mattias Sundqvist som kom på idén till filmen.

I filmskapandet har framför allt Mattias Sundqvist och Linnéa Ivarsson, båda Länsstyrelsen Västerbotten, varit inblandade. Mattias skrev manuset som sedan bollades i en intern referensgrupp för att få ordning på alla detaljer. Linnéa styrde upp filmningen, spelade in och klippte allt material.

− Själva filmdagarna var klart roligast. Arbetsledaren och maskinföraren var väldigt duktiga, så allt gick så lätt, säger Mattias.

− Svårast var att hitta rätt miljö att filma i. I efterhand har vi tänkt att vi kanske skulle ha filmat i ett större vattendrag. Nu låg skogen så nära att det blev svårfilmat med ljuset – framför allt med drönarflygningar, säger Linnéa.

Fler filmer kommer spelas in i sommar

I sommar kommer Länsstyrelsen Västerbotten spela in fler filmer inom projektet Grip on Life. De följande filmerna kommer fungera som fördjupningsfilmer med fokus på lekbotten, blockfors och sidogrenar.

− Det som inte blev helt bra i första filmen är genusperspektivet, säger Mattias. Vi lyckades inte med det, och det berodde lite på coronapandemin och att vi var begränsade i var vi kunde spela in. I fördjupningsfilmerna blir det ändringar på det. Det är viktigt för oss att visa att det finns kvinnor som arbetar i den här annars väldigt mansdominerade branschen, men också att vi vill ha fler kvinnor på de positionerna.