Bokomslag "Skogen och vattnet" samt "Lump önskar sig ett äventyr"

Ytterligare 7 000 böcker trycks och sprids till landets kommuner

Nyhet - 12 juni 2024

Nu skickas Grip on Lifes barnbok ”Lump önskar sig ett äventyr” och lärarhandledningen Skogen och vattnet” till landets kommuner! Mottagare är bibliotek, skolor och förskolor. Satsningen är ett led i att väcka intresse för natur hos barn och unga.

Båda böckerna är i första hand digitala utgåvor, men finns också i en begränsad tryckt upplaga som är reserverad för skolor, förskolor och bibliotek. Såväl ”Skogen och vattnet” som ”Lump önskar sig ett äventyr” har fått positiv respons, och Grip on Life har därför tryckt ytterligare 7 000 böcker som nu sprids vidare. Av dem har 3 000 ”Lump-böcker” precis levererats till bibliotek.

– Vårt mål är att boken ska finnas på minst ett bibliotek som är öppet för allmänheten i alla 290 kommuner, säger Hannah Eriksson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och som jobbar med Grip on Life.

Dessutom har ”Lump önskar sig ett äventyr” samt lärarhandledningen ”Skogen och vattnet” skickats till landets kommunala utbildningsförvaltningar med målet att böckerna ska ges vidare till förskolor och grundskolor inom respektive kommun. Här handlar det om totalt 3 000 böcker, plus 1 000 exemplar för efterbeställningar.

– Vi märker att många lärare och pedagoger är intresserade av att ge sina elever god kunskap om skog och vatten, och om de växter och djur som lever där. Våra böcker kan vara en del i detta viktiga lärande. Ofta är det ju när man är ung som intresset för naturen väcks till liv, menar Anna Hermansson, Skogsstyrelsen och ansvarig för ”Skogen och vattnet”.

Många har redan tagit del av boken

”Lump önskar sig ett äventyr” gavs ut i januari 2024 och trycktes då i 3 000 exemplar. Den upplagan är nu i princip slut och har skickats till förskolor och bibliotek genom att personalen beställt boken. Ett beställningsformulär för denna kategori mottagare finns på Grip on Lifes webbplats.

Skogen och vattnet har tidigare också tryckts i 3 000 exemplar. Dessa har delats ut bland annat på läromedelsmässor. Digitalt har böckerna laddats ner mer än 5 000 gånger.

Ingen kostnad

Böckerna kostar inget att ta del av tack vare finansiering från EU.

– Alla som är intresserade av böckerna kan ta del av dem digitalt, uppger Hannah Eriksson. Böckerna finns både som pdf:er och e-bok. Så det är bara att ladda ner dem direkt!

Läs om och ladda ner "Skogen och vattnet" (griponlife.se)

Läs om och ladda ner "Lump önskar sig ett äventyr" (griponlife.se)