Flygplan som laserskannar landskapet.

Skogliga grunddata

Här finns kartor som beskriver skog och mark och som kan användas vid all typ av skoglig planering. Dessa kartor går att ladda ner eller att använda i eget GIS via våra geodatatjänster.

Karttjänst Skogliga grunddata

Webbapp för mobil och surfplatta

Webbappen för våra kartor fungerar bättre och enklare om du använder mobil eller surfplatta.

Webbapp Skogliga grunddata

Innehåll i Skogliga grunddata

Terräng och lutning

Kartor som visar markyta och terrängförhållande och lutning. Kartorna är skapade utifrån höjdinformationen i Lantmäteriets höjddata, grid 2+.

Markfuktighet

Karta som visar blöt och fuktig mark i olika nyanser av blå färger från blöta till friska-fuktiga områden (approximativt 0-1 meter till grundvatten). Kartan är framtagen utifrån en matematisk modell av terrängen och vattnets rörelser i landskapet.

Trädhöjd

Kartorna visar trädens höjd i meter och återspeglar olika strukturer i skogen mycket väl. De används vanligen för avgränsningar vid olika typer av planeringsunderlag, till exempel beståndsindelning vid skogsbruksplanläggning.

Det finns två typer av trädhöjdskartor:

  • Trädhöjd – laser är producerad utifrån den första laserreturen i Lantmäteriets nationella laserskanning.
  • Trädhöjd – flygbild är producerad genom bildmatchning av Lantmäteriets flygbilder. Det punktmoln som skapas från bildmatchningen läggs samman med markträffarna från Lantmäteriets laserskanning vilket gör att det är möjligt att beräkna höjden mellan markytan och trädtopparna.

Volym, grundyta, medelhöjd, medeldiameter och biomassa

Skogliga grunddata innefattar kartprodukter för volym (m3sk/ha), grundyta (m2/ha), grundytevägd medelhöjd (dm), grundytevägd medeldiameter (cm) och biomassa (ton torrsubstans/ha).

Samtliga kartor är producerade genom sambearbetning av data från Lantmäteriets nationella laserskanning och provytor från Riksskogstaxeringen (SLU). De har en upplösning på 10 x 10 meter per rastercell (pixel), vilket är anpassat för att motsvara storleken på provytorna. Där den grundytevägda medelhöjden är lägre än 3 meter har inga skattningar genomförts och bildvärdena är där satta till 0 i samtliga kartor.

Gallringskartor

Kartorna visar vilka områden som kan vara aktuella för gallring. Gallringsbehovet har tagits fram genom att kombinera trädhöjd och grunddata med en digital gallringsmall.

Utförd avverkning

Områden som avverkats enligt skillnadsanalys i satellitbilder. Observera att de avverkningar som görs under vintern inte visas i karttjänsten förrän till våren. Det beror på att det inte kommer några nya satellitbilder vintertid.

Avverkningsanmälningar

Områden som anmälts för avverkning eller där man ansökt om tillstånd till avverkning. En mindre del av områdena avser objekt där ingen anmälan/ansökan inkommit före avverkning. Materialet avser både föryngringsavverkningar och avverkningar för omläggning till annat ändamål.

Beståndsvis beräkning av virkesförråd

Här finns möjlighet att rita in ett bestånd och beräkna medel och totalt virkesförråd och få information om aktualitet (årtal när området laserskannades).

Framskrivning av virkesförråd

Det finns möjlighet att rita in ett bestånd och skriva fram virkesförrådet till nuvarande år.

Viktigt att tänka på när du ska använda skogliga grunddata

Bra att läsa igenom innan du använder kartorna.

  • Skogliga grunddata visar skogstillståndet det år respektive område skannades. Var därför särskilt uppmärksam på skanningsår i yngre skogar och områden med hög tillväxt. Första laserskanningen startade år 2009 och var klar för hela Sverige 2017. Ny laserskanning startade 2018 och pågår löpande för att uppdatera och utveckla skogliga grunddata.
  • De skogliga skattningarna är utförda med referensytor från produktiv skogsmark men utförs för all skogbeklädd mark. I områden utanför produktiv skogsmark bör därför data hanteras med viss försiktighet.
  • Låg skog, där den skattade trädhöjden är mindre än 3 meter, och öppna områden får värdet noll när det gäller volym (virkesförråd), biomassa, grundytevägd medeldiameter och grundytevägd medelhöjd.
  • Det kan förekomma underskattning av virkesrika bestånd (>500 m3sk/ha) och överskattningar av värden för mindre virkesrika bestånd (<50 m3sk/ha). Överskattningar av volymen kan även förekomma i eftersatta röjningar/gallringar.
  • Volym, grundyta och biomassa överskattas i lövskog när skanningen är gjord under lövad säsong. I områden som skannats avlövade verkar detta vara ett mindre problem.
  • I 2-skiktade bestånd, till exempel ungskog (>=3 meters höjd) och fröträd, är det svårt göra medelvärdesberäkningar. Fröträden och naturvårdsträd påverkar medelvärdesberäkningar.
  • Om data används för att ta fram beståndsmedelvärden är det viktigt med korrekt beståndsavgränsning. Använd gärna en karta med hög upplösning, till exempel trädhöjd, när du gör beståndsavgränsningen.

Kvalitet och noggrannhet

Kvaliteten för volym, grundyta, grundytevägd medelhöjd, grundytevägd medeldiameter och biomassa är utvärderad med hjälp av uppgifter från noggrant inmätta skogsbestånd.

Utvärderingen visar att kartuppgifternas kvalitet är i nivå eller något bättre än traditionella mätningar med relaskop och höjdmätare. Generellt gäller att noggrannheten är högst i välskött skog som domineras av barrträd. I lövdominerad skog är kvaliteten något lägre. 

När laserskanningen genomförts med löv på träden finns en risk för överskattning av volym, biomassa och grundyta på grund av att det ”fastnar” många laserreturer högt upp i trädkronorna. Där laserskanningen genomförts utan löv på träden finns istället en viss risk att värdena är underskattade. 

Skogliga skattningar av laserdata – kvalitetsbeskrivning (pdf)

Skogliga skattningar av laserdata – produktbeskrivning (pdf)

Noggrannhetsutvärderingar Skogliga grunddata 2009-2016 (pdf)

Produktionsstatus

Skogliga grunddata uppdateras nu successivt genom laserskanning av Sveriges skogsmark. För de områden där det ännu inte finns nya data, finns verktyg i kartapplikationerna för att skriva fram virkesförrådet till aktuellt år.

Produktionsstatus - interaktiv karta

Laserskanning 2024

Planen är att slutföra laserskanningen av den andra nationella täckningen av laserdata under 2024. Totalt skannas 409 000 kvadratkilometer skogsmark.

De områden som ska skannas under 2024 är Gotland och de delar av norra Sverige som ännu inte är skannade. Områdena i norra Sverige ska skannas med löv på träden, varför en leverans av skogliga grunddata först kommer att kunna ske först under hösten eller vintern. Det finns vissa fjällnära områden med mycket lite skogsmark, mindre än 10 procent skogsmark inom en 2,5 kilometersruta, som kan komma att sakna laserskanning.

Skriva ut och dela kartor

Kartorna går att skriva ut och det går också dela en länk med andra så att kartapplikationen öppnas på den plats och med den karta du valt att dela.

Villkor för nyttjande av Skogsstyrelsens geodata

Villkoren gäller för geodata producerade av Skogsstyrelsen.

Om inget annat anges är Skogsstyrelsens geodata öppna data och är släppta under licensen CC0. Det innebär i korthet att de är helt fria att använda. Ange gärna källa Skogsstyrelsen.

Creative Commons - CC0 1.0 universell

  • Senast uppdaterad: 2024-05-29