Här redovisas värdefulla skogsmiljöer och kulturlämningar i svenska skogar.
För närvarande finns över 500 000 objekt i Skogens pärlor plus arter. De olika objekten visas i en karta där du själv kan välja vad du vill titta på och i vilket geografiskt område.
Innehåll
Det här hittar du i Skogens pärlor:
- Nyckelbiotoper och objekt med naturvärden
- Sumpskogar
- Områdesskydd
- Forn- och kulturlämningar
- Artobservationer
Information om yttre gränser på avverkningsanmälda områden och utförda avverkningar visas inte längre på Skogens pärlor. Du hittar den informationen i Skogliga grunddata. Du kan enkelt växla mellan Skogens pärlor och Skogliga grunddata när du är inne i webbkartan.
Välja bakgrundskarta
Du kan välja mellan flera olika bakgrundskartor i Skogens pärlor.
Kartan
Kartor är hämtade från Lantmäteriet och visar ortsnamn, vägar, vattendrag med mera. Det går även växla mellan att visa terrängen och flygfoto.
Satellitortofoto
Satellitortofoton visar ett flygfoto i bakgrunden med färginformation från senaste satellitbilden.
Satellitbilder
Satellitbilderna har låg upplösning vilket gör att man ser färre detaljer i bilden, men de tas varje år och ger en uppdaterad bild av skogen.
Flygfoto
Flygfoton från Lantmäteriet i färg och infraröda bilder. Det finns även historiska flygbilder för jämförelse över tid. De äldsta är från 1950-talet.
Skoglig grunddata – mark
Kartor som beskriver mark- och terrängförhållanden utifrån höjdmodellen i Lantmäteriets laserskanning.
Artdata - sök skogens arter i kartan
När du aktiverar knappen ”artdata” och söker i kartan blir det automatiskt en sökning i Artportalen som visar dig var det finns viktiga växter, djur och svampar.
- En del väldigt ovanliga arter som bara finns på någon enstaka fyndplats och som saknar betydelse för skogsbruket ingår inte i sökningen.
- Arter som har sekretesskydd enligt lag visas inte.
- Arter som finns på Artdatabankens lista över skyddsklassade arter visas inte.
- Observationer med lägre noggrannhet än 500 meter visas inte.
Artportalen (artportalen.se)
Material till innehållet
Materialet som presenteras i Skogens pärlor samlas in på olika sätt och via olika aktörer, exempelvis genom inventeringar och register.
Skogsstyrelsens inventeringar av naturvärden
- Sumpskogar på all skogsmark i landet som gjordes mellan åren 1990 till 1998
- Nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt på småskogsbrukets marker
- Inventeringar på uppdrag av andra markägare.
Storskogsbrukets egna inventeringar
Skogsbolags och större markägares egna inventeringar av nyckelbiotoper redovisas också i Skogens pärlor allt eftersom de kommer in till oss. De företag som ingår i Storskogsbrukets nyckelbiotoper är Sveaskog, SCA, Holmen Skog, Statens fastighetsverk, ett flertal stift, Gävle och Karlstad kommuner samt delar av det som tidigare ägdes av Bergvik Skog AB.
Kulturmiljöregistret
Från Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister (KMR) hämtas uppgifter om fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar.
Skog och historia
Projektet Skog och historia inventerade och registrerade forn- och kulturlämningar under drygt tio år. De uppgifter som finns i Skog och historia-skikten är preliminära eftersom de inte har genomgått en fullständig kvalitetsgranskning för överföring till fornminnesregistret. När lämningarna är granskade och kvalitetssäkrade av behörig arkeolog flyttas uppgifterna över till Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister (KMR).
Områdesskydd
Skogsstyrelsen arbetar sedan 1994 med att skapa områdesskydd i form av biotopskydd och naturvårdsavtal. De områdena hittar du också i Skogens pärlor liksom uppgifter om nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden som kommer från länsstyrelserna.
Rödlistade skogslevande arter
De arter som går att söka ut i Skogens pärlor är främst de skogliga naturvårdsarterna, det vill säga rödlistade skogslevande arter.
Löpande uppdatering av innehållet
Information om alla objekt uppdateras kontinuerligt, utom sumpskogar och storskogsbrukets nyckelbiotoper. Uppgifter från andra myndigheter såsom kulturmiljöregistret, uppgifter om naturreservat med mera uppdateras en gång i månaden. Artfynden har en så kallad direktuppkoppling och är alltid aktuella.