Älgbetad tallungskog vid Mörttjärnarna, Långå, Härjedalen. Foto: Maria Syrjälä

Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige

Pressmeddelande - 15 augusti 2024

12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.

Tallen är viktig mat för älgar, och kan även ätas av rådjur och andra vilda hjortdjur. När djuren betar på träden uppstår skador som orsakar minskad tillväxt och försämrad virkeskvalitet. I allra värsta fall kan trädet dö. Varje år orsakar hjortdjurens bete på skogen stora förluster för samhället och enskilda markägare. Ett högt betestryck påverkar också skogens kolinlagring negativt och försämrar möjligheten för trädslag som är viktiga för den biologiska mångfalden att kunna växa upp.

– På nationell nivå ser vi tyvärr inget egentligt genombrott jämfört med tidigare års resultat. Precis som landskapet så varierar skadorna stort över landet och mellan olika län och älgförvaltningsområden, men nu behövs en ännu högre växel i samtliga åtgärder för att minska betesskadorna, säger Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Visar inga förbättringar

Tidigare i år presenterades resultaten från Götaland och Svealand. När nu även siffrorna är klara för de nordliga länen, finns ett nationellt resultat. Skadenivån på 12 procents skador nationellt innebär en liten uppgång med en procentenhet sedan förra året. Förändringen är inom felmarginalen och sett över tid, sedan inventeringen startade 2016, har årsskadorna i Sverige varierat mellan 10 och 13 procent nationellt och det finns ingen tydlig trend som visar på förändring. Resultatet är långt från målet på maximalt fem procent.

– Den åtgärd som ligger inom Skogsstyrelsens ansvarsområde för att minska skadorna är att öka mängden foder för de vilda hjortdjuren. Det kan framför allt göras genom ökat antal tallplantor och ökad mängd betesbegärliga lövträd. Större variation är viktigt också för att öka möjligheten för skogar att växa upp i ett föränderligt klimat med riskfaktorer som storm, torka och insektsangrepp, säger Ebba Henning Planck.

Äbin mäter även hur stor andel av magra marker där det är mest lämpligt med tall som också återbeskogas med tall efter avverkning. Årets resultat för detta är 83 procent, vilket är över målet som är 80 procent och trenden är positiv enligt senaste årens mätningar.

Enligt årets inventering varierar nivån på skador som tillkommit under året mellan 8 och 18 procent för de olika länen i riket. För älgförvaltningsområden bör ett medelvärde från de tre senaste inventeringarna användas. Detta varierar mellan 5 procent i ÄFO 5 i Gävleborgs län och 30 procent i ÄFO 5 i Kronobergs län.

Gemensamt uppdrag att minska skadorna

Tillsammans med Naturvårdsverket lämnade Skogsstyrelsen under hösten 2023 flera åtgärdsförslag till regeringen för att minska skador på skog Skog och klövvilt (naturvardsverket.se).  De faktorer som i huvudsak påverkar skadenivåerna är mängden foder och antalet vilda hjortdjur.

Som en direkt följd av åtgärdsförslagen som lämnades till regeringen satsar Skogsstyrelsen redan i höst bland annat på en viltfodervecka följd av exkursioner för skogsägare. Tänk vilt - viltfodervecka 2024 – Skogsstyrelsen. Tänk vilt - viltfodervecka 2024 - Skogsstyrelsen Under hösten ordnas även ett antal exkursioner runt om i landet med detta tema.

Att tydligt minska antalet vilda hjortdjur i närtid där betestrycket är högt och att förvalta de vilda hjortdjuren tillsammans är andra viktiga åtgärder för att komma tillrätta med skadorna. Naturvårdsverket ansvarar för dessa åtgärdsförslag

Tidigare resultat

Resultat från inventeringen i Götaland presenterades den 30 maj, för Svealand den 18 juni och för Norrland idag.

Resultat för landets alla län

Län Andel årsskadad
tall, procent
Fel-
marginal
Andel skog 1–4 meter
klassad som tallskog, procent
Norrbottens län 12 ± 2 83
Västerbottens län 13 ± 3 67
Västernorrlands län 10 ± 3 49
Jämtlands län 13 ± 2 43
Gävleborgs län 8 ± 1 52
Dalarnas län 11 ± 1 66
Västmanlands län 8 ± 2 38
Örebro län 13 ± 2 39
Värmlands län 15 ± 2 28
Södermanlands län 16 ± 6 22
Uppsala län 10 ± 3 35
Stockholms län 11 ± 3 17
V Götalands län 10 ± 2 10
Hallands län 18 ± 6 1
Skåne län 8 ± 3 3
Blekinge län 17 ± 6 7
Kalmar län 13 ± 3 33
Kronobergs län 16 ± 2 13
Jönköpings län 9 ± 2 20
Östergötlands län 15 ± 2 27

Mer fakta om Äbin

Varje år sedan 2016 presenterar Skogsstyrelsen resultatet från den nationella älgbetesinventeringen, Äbin, som visar hur omfattande betesskadorna är på tall av främst älg men även av andra vilda hjortdjur. Inventeringen utförs i fält på slumpmässigt utvalda rutor runt om i landet. Varje år inventeras cirka 45 000 provytor i höjden 1–4 meter i cirka 12 500 ungskogar över hela landet. Inventeringen baseras på en väl beprövad metod som beräknar hur stor andel av tallarna inom ett inventeringsområde som skadats av hjortdjur. Inventeringen görs på våren, strax före lövsprickning. Resultatet ska bland annat användas som ett underlag för beslut i älgförvaltningsgrupperna om hur stor avskjutningen ska vara under älgjakten.

Kontakt

Kontakt viltsamordnare nord

Presstjänst

Skogsstyrelsens presstjänst är tillgänglig för media vardagar 8 - 16.30

Kartan visar landets älgförvaltningsområden och hur omfattande skadorna är i respektive område.

Här är skadorna värst