Ung, nykläckt 8-tandad granbarkborre

Nu svärmar granbarkborren

Årets granbarkborresvärmning pågår nu i hela landet. Kontrollera din skog regelbundet för att upptäcka nya angrepp och rädda värdet på din skog.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. Här hittar du information om allt ifrån granbarkborrens biologi och svärmning till hur du hittar och bekämpar den.

Hitta angreppen i tid

Angrepp av granbarkborre kan identifieras under hela året, men det är särskilt viktigt att hålla utkik efter färska skador från maj till augusti. Tidiga tecken på angrepp är:

  • Brunt borrmjöl vid stambasen, i barkfickor och i spindelväv på trädet.
  • Kåda som granen försvarat sig med. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat.
  • Små ingångshål i barken.

Ta rätt på nedblåsta granar

Har du granar som blåst ner eller skadats av snön i vinter är det hög tid att ta rätt på dessa nu. Granbarkborren förökar sig helst i färska vindfällen och riskerar sedan att angripa även stående granar. Upparbeta därför de nedblåsta eller skadade granarna så snart som möjligt. 

Se var riskerna är störst

Granbarkborrarna gillar vissa skogar och områden mer än andra. Ta fram en riskkarta i Mina sidor för att se var det är störst risk för granbarkborreangrepp i din skog. Med kartans hjälp kan du se var du behöver ha mest koll efter nya angrepp. Riskkartorna kan även tas fram i Skogsstyrelsens karttjänst "Skador på skog".

 

  • Senast uppdaterad: 2022-06-17