Frågor och svar om avskogningsförordningen
Har du frågor om avskogningsförordningen och vad den innebär? Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.
Frågor och svar
Det beror helt på vilken varukod du anger i tulldeklarationen. Mer information hittar du under Produkter som omfattas. Behöver du ytterligare vägledning går det bra att kontakta Tullverket.
Uppdaterad 2024-10-01
Som handlare räknas ett företag som tillhandahåller en produkt som omfattas av förordningen på EU:s inre marknad. Produkten ska redan ha släppts ut på EU:s marknad (importerats eller producerats) av ett annat företag. Det är alltså produkten som du säljer som ska omfattas av förordningen.
Om du till exempel köper kakao för att ha som ingrediens i småkakor räknas du inte som handlare eftersom småkakor inte omfattas av förordningen. Om du till exempel köper skogsbränsle för att producera fjärrvärme eller el räknas du inte heller som handlare eftersom fjärrvärme och el inte omfattas av förordningen.
Uppdaterad 2024-11-227
En förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) kan omfatta en eller flera leveranser. Det viktiga är att alla produkter som importeras, exporteras eller tillhandahålls på marknaden omfattas av en fota. En fota får dock inte omfatta leveranser för en period längre än ett år.
Uppdaterad 2025-04-30
Du behöver lämna in en fota om du
- importerar produkter som omfattas av förordningen från ett land utanför EU
- säljer nötkreatur i första led
- är skogsägare som själv avverkar och säljer virket
- är köpare av stående skog som ska avverkas
Uppdaterad 2024-10-11
För att syftet med avskogningsförordningen ska uppnås behöver en produkt gå att spåra tillbaka till platsen där råvaran har producerats.
Om du importerar, exporterar eller tillhandahåller en produkt på marknaden behöver du därför veta var råvaran har producerats. Det kan vara inom Sverige, inom EU eller utanför EU. Om du till exempel säljer nötkött behöver du veta var nötkreaturen har hållits. Om du importerar papper behöver du veta var träden som har avverkats för att bli papper har vuxit.
För att det ska vara möjligt att följa en produkt bakåt i kedjan behöver den som först importerar eller tillhandahåller en produkt på EU:s marknad ange geolokalisering för var råvaran har producerats. Detta görs i EU:s informationssystem Traces. Geolokaliseringen behöver sedan följa med i hela leveranskedjan. För att detta ska fungera är det möjligt att hänvisa till referensnummer till tidigare inlämnade förklaringar till tillbörlig aktsamhet i EU:s informationssystem.
Uppdaterad 2024-10-01
Ja, det krävs dokumentation. Exempel på dokumentation kan vara importdeklaration, faktura, leveransbekräftelse, fraktsedel, följesedel, mätbesked för skogsråvara eller öronmärke för nötkreatur.
Uppdaterad 2024-12-20
Det är företaget (organisationsnummer) som importerar, exporterar eller säljer produkterna som är ansvarigt för att bestämmelserna följs. Det kan till exempel handla om att ha ett system för tillbörlig aktsamhet och lämna in förklaringar om tillbörlig aktsamhet (fotor). Det hindrar inte att moderbolaget tar fram systemet för tillbörlig aktsamhet eller agerar ombud åt dotterbolaget i Traces.
Uppdaterad 2024-10-18
Produkterna släpps ut på marknaden när de lämnar tullagret.
En förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) behöver inte lämnas in för varje produkt som lämnar tullagret. Du kan ange en större mängd produkter i en och samma fota. Samma referensnummer från IT-systemet Traces kan användas på flera importdeklarationer till Tullverket.
Uppdaterad 2024-10-01
EU-kommissionen har föreslagit att använda lastpallar och annat tidigare använt emballage av trä eller papper inte ska omfattas av förordningen. Förpackningsmaterial omfattas endast då det är nytt och importeras separat eller då det tillverkas och säljs separat till andra företag.
Undantagen kommer att framgå av en delegerad förordning som ändrar bilaga 1 i avskogningsförordningen. Den delegerade förordningen kommer sannolikt att beslutas i juni.
Uppdaterad 2025-04-28
EU-kommissionen godkänner något som kallas FIFO-modellen (first in first out).
FIFO-modellen beskrivs i FAQ 1.17.
FAQ update fourth iteration (circab.europa.eu)
Frequently asked questions (green-business.ec.europe.eu)
Uppdaterad 2025-04-30
Den som importerar eller tillverkar pappersmassa måste veta vilka trädarter som ingår i den.
Uppdaterad 2024-10-01
EU-kommissionen har föreslagit att varuprover ska vara undantagna från avskogningsförordningen. Undantagen kommer att framgå av en delegerad förordning som ändrar bilaga 1 i avskogningsförordningen. Den delegerade förordningen kommer sannolikt att beslutas i juni.
Uppdaterad 2025-04-28
Det är bara den huvudsakliga råvaran som omfattas, alltså den råvaran som varukoden tillhör. I en chokladkaka som innehåller både kakao och palmolja är det bara kakaon som omfattas eftersom chokladkakor har varukod 1806 och tillhör råvaran kakao. I en stol som är gjord av trä och läder är det bara trädelarna som omfattas eftersom stolar har varukod 9401 och tillhör råvaran trä.
Uppdaterad 2024-10-18
Ditt företag omfattas inte av förordningen. Det kan till exempel handla om kaffe till anställda, eller bord och stolar till kontor.
Uppdaterad 2024-12-20
Du behöver bara lämna referensnummer till företagskunder om de efterfrågar det. Du behöver spara alla referensnummer i fem år.
Uppdaterad 2024-10-17
Företag som tillhandahåller en tjänst utan att äga produkterna berörs inte av förordningen även om produkterna omfattas. Det kan till exempel handla om ett tryckeri som trycker böcker.
Företag som hyr ut produkter berörs inte heller av förordningen även om produkterna omfattas. Det beror på att företaget inte släpper ut eller tillhandahåller produkterna på marknaden.
2025-04-28
Skogsstyrelsen samarbetar med EU-kommissionen och andra medlemsländer och diskuterar de här frågorna. Enligt förordningen är samarbetet mellan medlemsstaterna viktigt för att få till en enhetlig tillämpning.
Uppdaterad 2024-10-01
Relevant lagstiftning är lagstiftning som rör produktionsområdet och inte lagstiftning som rör produktionsprocesser längre ner i leveranskedjan. Exempel på relevant lagstiftning kan vara bestämmelser om markrättigheter, miljöskydd, skogsbruk, tredje parts rättigheter och arbetstagares rättigheter.
EU-kommissionen har en webbplats där de bland annat uppmanar produktionsländer att ange vad som är relevant lagstiftning i respektive land. Även annan information om avskogning och skogsförstörelse kan laddas upp på webbplatsen.
Deforestration and Forest Degradation Sharing Space (capacity4dev.europa.eu)
Uppdaterad 2025-03-19
Hur de svenska straffbestämmelserna ska se ut har föreslagits av en statliga offentlig utredning som presenterades i februari 2025. Du hittar förslaget på regeringens webbplats.
Anpassning av svensk rätt till EU:s avskogningsförordning (regeringen.se)
Uppdaterad 2025-04-04
Skogsstyrelsen kommer att ordna öppna frågestunder, webbinarier och genomgång av EU:s informationssystem Traces, där förklaringarna om tillbörlig aktsamhet ska lämnas in.
Aktiviteter för dig under 2025
Uppdaterad 2025-02-05
Team EU initiativ (TEI) jobbar med bland annat hållbart brukande och lagliga leveranskedjor i tredje länder.
Team Europe Initiativ (International-partnerships.ec.europe.eu)
Uppdaterad 2024-10-01
Om du återimporterar en produkt som tidigare har exporterats från EU:s marknad ses du som en nedströms verksamhetsutövare.
Räknas ditt företag som ett stort företag behöver du lämna in en ny fota och ange referensnumret på den fotan i importdeklarationen. Räknas ditt företag som ett litet eller medelstort företag ska du i importdeklarationen ange referensnummer som du har fått från din leverantör.
Vid återimport av en produkt som sattes på EU:s marknad innan förordningen började tillämpas kan du använda referensnumret 99EU9999999999 i din importdeklaration.
Uppdaterad 2025-04-30
Norge räknas som ett tredjeland, vilket innebär att samma regler gäller vid handel med Norge som till alla andra länder utanför EU. Detsamma gäller handel med Island, Storbritannien, Schweiz samt Liechtenstein.
Uppdaterad 2024-10-01
EU-kommissionen ska publicera en lista över vilka länder som betraktas som högriskländer respektive lågriskländer senast den 30 juni 2025. Det nederländska företaget Guidehouse Netherlands B.V. har fått i uppdrag av kommissionen att ta fram ett förslag.
I ett pressmeddelande från EU-kommissionen den 2 oktober 2024 står det att majoriteten av världens länder kommer att betraktas som lågriskländer.
När EU-kommissionen bedömer i vilken riskkategori ett land ska tillhöra tittar man bland annat på hur vanligt det är med avskogning i landet. Man bedömer kriterierna som finns i artikel 29.3. Kommissionen kommer också att ha dialog med länder som riskerar att klassas som högriskländer. Då bedömer man de kriterier som finns i artikel 29.4.
Uppdaterad 2025-02-05
En produktionsplats är den plats där råvaran har avverkats, skördats eller fötts upp. Det är alltså inte en plats där vidareförädling av råvaran sker.
Uppdaterad: 2024-10-01
De myndigheter som utför livsmedelskontroll har ingenting med avskogningsförordningen att göra. Avskogningsförordningen omfattar flera livsmedel: kaffe, kakao, palmolja, soja och nötkött. Men det är Skogsstyrelsen som kontrollerar att reglerna i avskogningsförordningen följs. Dessa regler är alltså inte en del av livsmedelslagstiftningen.
Uppdaterad 2024-11-04
Butiker och restauranger räknas som handlare enligt förordningen.
Om butiken eller restaurangen är ett litet eller medelstort företag behöver du spara information om vem du har köpt produkterna av och referensnummer från Traces för produkterna. Referensnumren får du av dina leverantörer. Informationen ska sparas i fem år.
Om butiken eller restaurangen är ett stort företag behöver du förvissa dig om att tillbörlig aktsamhet redan har visats för produkterna av någon längre upp i leveranskedjan. Det gör du genom att kontrollera att referensnumren som du får av dina leverantörer är giltiga. Du behöver också lämna in förklaringar om tillbörlig aktsamhet (fotor) för produkterna i Traces.
Färdiga drycker av kaffe och choklad omfattas inte av förordningen.
2025-04-30