Tillgänglighetsredogörelse skogsstyrelsen.varbi.com

Skogsstyrelsen ansvarar för skogsstyrelsen.varbi.com, som är en tjänst för att presentera och ansöka om lediga jobb. Den här sidan beskriver hur webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. I detta fall är vi beroende av leverantören Varbi av tjänsten. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns. Du kan mejla, ringa eller använda formuläret på sidan Tillgänglighet för att kontakta oss.

Lämna synpunkt på tillgänglighet via formulär

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Följande delar har brister vad gäller tillgänglighet:

Vissa sidtitlar är intetsägande

I enlighet med WCAG-kriteriet 2.4.2 (Page Titled) måste varje sida på en webbplats ha titlar som i korthet beskriver innehållet på och syftet med den aktuella sidan. I våra granskningar av det externa webbgränssnittet har vi funnit att inte alla sidor har en tillfredsställande titel och Varbi kommer att se över detta för att förbättra tillgängligheten ytterligare.

Syftet med alla formulärfält framgår ej i koden

Varje fält där kandidaten förväntas fylla i någon form av uppgift har försetts med en tillhörande textetikett som är läsbar med skärmläsare. Men i dagsläget går det inte att i själva koden få fram ett detaljerat syfte med skrivfälten, i enlighet med WCAG-kriteriet 1.3.5 (Identify Input Purpose). Fälten är till viss del uppmärkta i och med att vi använder type-attributet Text för att markera att användaren ska skriva in text. Varbi kommer att undersöka möjligheten att öka tillgängligheten ytterligare genom att exempelvis använda oss av Autocomplete-attributet för att specificera förväntat innehåll mer i detalj.

Social media-länkarna saknar etikett

I anslutning till varje annons finns ett antal länkar för att dela annonsen på sociala medier. Dessa saknar i nuläget en etikett som är läsbar med skärmläsare och Varbi kommer att se till att lägga in sådana så snart som möjligt.

Google reCAPTCHA – inte en optimal lösning

När en kandidat skapar ett konto i Varbi används Google reCAPTCHA för att kontrollera om kontot skapas av en människa eller av en oönskad spam-robot. I WCAG-kriteriet 1.1.1 (Non-text Content) anges att en CAPTCHA-lösning behöver innehålla alternativ till den visuella kontrollmetoden för att möta olika typer av behov hos användarna (W3C, 2018). Eftersom Googles reCAPTCHA erbjuder ett auditivt alternativ där användaren får mata in text utifrån en förinspelad ljudfil, kan denna lösning därför anses förenlig med aktuell lagstiftning kring digital tillgänglighet.

Denna lösning täcker dock inte alla nödvändiga behov. Om användaren exempelvis både har funktionsnedsättningar av både syn och hörsel har hen svårt att lösa CAPTCHA-utmaningen och förhindras därmed att komma vidare i processen. Varbi anser därför att Googles reCAPTCHA inte är en optimal lösning ur tillgänglighetssynpunkt och kommer av ovan nämnda skäl undersöka vilken eller vilka alternativa metoder som skulle vara lämpliga för att filtrera bort eventuella skräpkonton.

Hur vi testat webbplatsen

Vi har gjort en självskattning (intern testning) av skogsstyrelsen.varbi.com samt fått underlag av webbplatsens leverantör Varbi som beskrivit kända brister ovan.

Senaste bedömningen gjordes i april 2024.

Redogörelsen uppdaterades senast 23 april 2024.

  • Senast uppdaterad: 2024-04-23