Nu ska kulturmiljöerna inte längre köras över – se skogsbrukets utmaning i fält i Läppe 4 oktober

30 september 2016

Den 4 oktober träffas skogsbruk, organisationer och myndigheter för att presentera resultat från olika projekt och åtgärder för att ta bättre hänsyn till skogens forn- och kulturlämningar i Södermanlands och Örebro län.

Årets skogliga exkursion i Södermanlands och Örebro län har tema forn- och kulturlämningar och hur de alltför omfattande skadorna på dem kan förhindras.

Deltar gör bland andra Elin Sunesdotter SMF Skogsentreprenörerna, Kalle Brammås Mellanskog, Caroline Brobäck och Olof Pettersson från Länsstyrelserna i Örebro respektive Södermanlands län och Göran Lundh från Skogsstyrelsen. Mats Jansson, Skogssällskapet är markvärd för exkursionen.

  • Elin Sunesdotter berättar om skogsbrukets gemensamma målbilder för kulturmiljöer.
  • Göran Lundh berättar om kulturarvet i skogen och om Skogsstyrelsens hänsynsuppföljning.
  • Kalle Brammås går igenom branschgemensamma riktlinjer för hänsyn till forn- och kulturlämningar i skogsbruket.
  • Caroline Brobäck och Olof Pettersson visar hur länsstyrelserna jobbar med forn- och kulturlämningar i skogen.

Medier är välkomna med ut i skogen där Caroline Brobäck och Olof Petterson visar exempel på och för en diskussion kring hur hänsyn har tagits och hur hänsyn kan tas.

– Genom att utbyta erfarenheter och lära av varandra, både när det gått bra och mindre bra och ta med den kunskapen ut till nästa avverkning, så kan vi vända trenden och minska skadorna, säger Stefan Forsberg, Skogsstyrelsen.

Tid: tisdag 4 oktober, kl.9.30–16.00. Medier är välkomna kl.12.50 för avfärd med buss ut i skogen. Meddela gärna Ulrika Lamberth på ulrika.lamberth@skogsstyrelsen.se om ni kommer.

Plats: Samling vid Hjälmargården i Läppe.

Mer information:
Stefan Forsberg, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 019–44 64 08
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30