Fornlämningar och kulturmiljöer i Kalmar läns skogar i fokus för tillsynsvecka

05 september 2016

Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Kalmar län genomför denna vecka en gemensam tillsynssatsning för att följa upp hur hänsyn tas till fornlämningar och kulturlämningar vid avverkningar i länets skogar.

Den senaste uppföljningen av hänsynen till forn- och kulturlämningar visar att sett över landet påverkas eller skadas drygt 40 procent av de inventerade forn- och kulturlämningarna i samband med skogsbruk. Med veckans gemensamma tillsynsinsats vill Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen följa upp hur det gått vid ett urval av avverkningar i länet.

– Vi genomför den här tillsynsveckan för andra året i rad tillsammans med Länsstyrelsen. Resultatet av förra årets tillsyn, ger samma bild som för resten av landet. Även i Kalmar län behöver skogsbruket bli bättre på att undvika skador på våra kulturlämningar, säger Therese Nilsson, distriktschef, Skogsstyrelsen.

Körskador från skogsmaskiner vid avverkningen eller senare när markberedningen görs inför plantering är en av de vanligaste orsakerna till skador på forn- och kulturlämningar. Att använda sig av så kallade kulturstubbar runt lämningarna är en bra signal för att undvika körskador vid markberedningen.  

En kulturstubbe är en 1,3 meter hög stubbe som markerar var en lämning finns. Den nationella uppföljningen av hänsyn till kulturmiljöer visar att om kulturlämningen inte har någon markering skadas hälften av lämningarna. När kulturstubbarna står väl placerade utanför kulturlämningen, sjunker skadenivån till mellan 0 och 10 procent.

– Rätt placerade kulturstubbar är ett mycket bra sätt att markera lämningar och kulturstubbarna står ju kvar till nästa skogliga åtgärd och gör planeringen lättare, säger Liselotte Källström, handläggare på Länsstyrelsen.

Lämningarna är viktiga att bevara eftersom det är en del av vårt gemensamma kulturarv och det är värdefullt att kunna se hur jord och skog brukats genom århundranden.

Under vecka 36 genomför Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Kalmar län gemensamma tillsynsinsatser i länets skogar. Medier intresserade av att följa med på ett tillsynsbesök ute i skogen kan kontakta Martin Lundgren eller Liselotte Källström.

Läs mer om hur hänsyn kan tas till kulturmiljöer.

Läs mer om kulturstubbar.

Mer information:
Martin Lundgren, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 0481– 482 66
Liselotte Källström, handläggare, Länsstyrelsen Kalmar län, 010– 223 83 21
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036– 35 93 30