Förbud mot avverkning i lavskrikerevir i Gävleborg

06 juli 2016

Skogsstyrelsen förbjuder avverkning på fem skogsfastigheter i Gävleborg. Avverkningarna anses påverka lavskrikans bevarandestatus negativt.

Skogsstyrelsen fick in avverkningsanmälningarna under 2015 och 2016, och det visade sig att de berörda områdena ligger inom välkända revir för lavskrika. Såväl länsstyrelsen som Skogsstyrelsen bedömer att avverkningen kommer att skada lavskrikans fortplantningsområden och därmed påverka lavskrikans bevarandestatus negativt. Skogsstyrelsen har därför förbjudit avverkningarna med stöd av 12 kapitlet 6 § miljöbalken.

– Handläggningen har tyvärr dragit ut på tiden och vi förstår att det varit frustrerande för markägaren, men vi hoppas på förståelse för vikten av att ärendet blir rätt hanterat, säger Åsa Lundberg, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Markägaren har möjlighet att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen som får pröva ärendet.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har nyligen beslutat om gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden. En viktig del i hanteringen av artskyddsärenden är att länsstyrelserna och Skogsstyrelsen ska dokumentera de bedömningar som görs och fatta beslut. Detta eftersom beslut kan överklagas vilket bidrar till ökad rättssäkerhet. Överklaganden kan bidra till att praxis för hur ärenden ska hanteras växer fram.


– Vi agerar i enlighet med de nya riktlinjerna och har fattat beslut. Vi välkomnar ett eventuellt överklagande som kan tydliggöra hur denna typ av ärenden ska hanteras, säger Åsa Lundberg.

Läs de gemensamma riktlinjerna för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket.

Mer information:

Åsa Lundberg, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 0650–377 88

Rikard Flyckt, kommunikationschef, Skogsstyrelsen, 036–35 94 38