Multiskador knäcker skogen i norr – följ med experterna på exkursion

21 juni 2023

Inventeringar visar att nästan 40 procent av ungskogen i norr är hårt drabbad av flera skador samtidigt, till exempel skadesvamp och betesskador från älg. Det innebär ekonomiska förluster men försämrar även för klimat och biologisk mångfald. Följ med ut på exkursion i den skadade skogen, möt experterna och hör mer om kampen mot den multiskadade skogen!

Skadorna och den försämrade tillväxten i skogen orsakar stora förluster för skogsägarna. Men de försämrar också den biologiska mångfalden, variationsrikedomen i skogen och skogsråvarans kvalitet samt på sikt även den samhällsekonomiska tillväxten i norra Sverige. När skogen växer sämre tas mindre koldioxid upp och därmed påverkas även klimatet.

Skadorna handlar om olika former av skadesvamp som törskate, gremmeniella och snöskytte. När trädet dessutom drabbas av betesskador från älg och annat vilt, försämras tillväxten och trädet kan dö.

Skogen är en viktig tillväxtmotor för Sverige och norrlandslänen i synnerhet. Här skapas dessutom många arbetstillfällen, allt från virkesproduktion till turism.

För att lära mer om multiskadad skog arrangerar Skogsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och LUKE (Natural Resources Institute Finland) en studieresa i norra Sverige och Finland i slutet av juni. Media att välkomna att närvara vid studieresans första dag. Vi kommer då att besöka två skogar i Sverige, en som är skadad på grund av älgbete och två som är skadade på grund av angrepp av törskatesvamp. Det finns möjlighet att göra intervjuer på plats med experter från Skogsstyrelsen. Med på resan är även representanter från skogsbolagen, skogsägarföreningar och jägarförbund.

Var och när?

Tisdag 27 juni kl. 9:30-17.00 cirka.

Start och avslut i Haparanda, Tullgatan 7.

Mer information och frågor:

Ellinor Lindmark biträdande projektledare Samverkansprojektet Multiskadad ungskog i norra Sverige, 0910-43 84 12, ellinor.lindmark@skogsstyrelsen.se.

Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30

Om samverkansprojektet multiskadad ungskog i norra Sverige

Skogsstyrelsen arrangerar exkursionen som en del av samverkansprojektet Multiskadad ungskog i norra Sverige. Samverkansprojektet ingår i ett regeringsuppdrag med särskild satsning på skogsskador.

Multiskadad ungskog är ett samlingsnamn för flera skadefaktorer som tillsammans påverkar trädens vitalitet, tillväxt och överlevnad. Skador som ingår är bland annat orsakade av älg, törskatesvamp och knäckesjuka. Norrbottens län är särskilt hårt drabbat. Det finns många olika motiv till att begränsa dessa skogsskador, där ett motiv är att de på sikt kan påverka den samhällsekonomiska tillväxten i norra Sverige.