Nu svärmar granbarkborren i norra Sverige

20 juni 2023

Den senaste tidens torra och varma väder har gynnat granbarkborren som nu börjat svärma på allvar och angriper träd även i norra delarna av landet, framför allt längs norrlandskusten. Det visar Skogsstyrelsens svärmningsövervakning.

Varje vecka under sommaren tömmer Skogsstyrelsen granbarkborrefällor över stora delar av landet för att följa aktiviteten hos skadeinsekten. Mängden granbarkborrar i fällorna visar nu att svärmningen är i gång även i de norra delarna av landet.

– Senaste veckan har vi haft stora fångster i alla fällor längs norrlandskusten med noteringar på cirka 7000 granbarkborrar i fällorna i Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten. Det visar att granbarkborrarna är ute och flyger nu för att hitta lämpliga granar att föröka sig i – granar som kommer att dö av angreppen, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.

Drar sig allt längre norrut

De senaste åren har framför allt de södra och mellersta delarna av Sverige varit drabbade av stora granbarkborreangrepp. Men under förra året fick vi även angrepp längre norrut i till exempel Gävleborg, vilket troligen beror på ökade temperaturer och minskade regnmängder.

– Granbarkborrarna trivs där det är torrt och varmt. Då blir granarna nedsatta och får svårt att försvara sig, samtidigt som granbarkborrarnas förökning gynnas. Fortsätter det torra vädret i norra delarna av landet finns risk för ökade skador även här, säger Mattias Sparf.

En viktig åtgärd för att förebygga angrepp på stående träd är att ta rätt på granar som blåst ner eller skadats av snön under vintern eftersom granbarkborrarna annars kan massföröka sig där.

Sedan den extremt torra sommaren 2018 uppskattas att cirka 32 miljoner kubikmeter gran, till ett värde av cirka 14 miljarder kronor, har dödats av granbarkborren.

Tecken på att en gran blivit angripen

De tidiga angreppen av granbarkborre kan vara svåra att upptäcka eftersom granen fortfarande ser frisk ut på håll. Men någon vecka eller två efter att svärmningen kommit i gång kan man på nära håll se

  • Brunt borrmjöl runt trädets fot, i barkfickor och i spindelväv. Efter regn är det dock svårare att se borrmjölet eftersom det kan ha sköljts bort.
  • Små ingångshål i barken där granbarkborren borrat sig in.
  • Gröna barr på marken runt granen (kommer oftast lite senare på sommaren)

Skogsägare uppmanas att kontrollera sin skog och leta efter dessa tecken minst var fjärde vecka fram till och med augusti. Störst risk för nya angrepp är det i soliga lägen och där det varit angrepp i närheten tidigare år

Mer information:

Mattias Sparf, sakkunnig granbarkborre, Skogsstyrelsen, 013-32 97 47mattias.sparf@skogsstyrelsen.se

Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se

Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30