Fyra län i norr presenterar gemensam satsning på skogen

14 februari 2022

Regioner och länsstyrelser i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland presenterar i dag tillsammans med Skogsstyrelsen en gemensam satsning på skogen för hållbar utveckling i norra Sverige.

I en gemensam debattartikel som idag publicerats i flera länsmedia i de berörda länen, berättar företrädare för de olika myndigheterna om den unika satsningen. Nu finns regionala skogsprogram i varje län som innehåller en rad konkreta åtgärder. Flera exempel på det presenteras i debattartikeln där debattörerna också skriver:

”Vi har nu i samverkan med ett hundratal aktörer från företag och organisationer för första gången tagit fram regionala skogsprogram i våra fyra län. Det är en unik satsning där vi vill stärka förädling och företagande inom länen för exempelvis ökat byggande i trä, klimatåtgärder och förvaltning av skogar. Det gäller även förädling av alla andra nyttor och värden vi får från skogen genom upplevelser, produkter och naturvärden.”

Debattörerna skriver också att det nu behövs en tydlighet från regering och riksdag om ta vara på de regionala skogsprogrammen och ge arbetet långsiktiga förutsättningar.

Artikeln har skrivits under av Landshövdingar, Regionråd samt Regionchef Skogsstyrelsen.

Hela debattartikeln finns bifogad längre ned.

Jämtland

Marita Ljung, Landshövding Jämtlands län

Elise Ryder Wikén, Regionråd, Region Jämtland Härjedalen

Norrbotten

Lotta Finstorp, Landshövding Norrbottens län

Nils-Olov Lindfors, Regionråd, Region Norrbotten

Västerbotten

Helene Hellmark Knutsson, Landshövding Västerbottens län

Rickard Carstedt, Regionråd Västerbottens län (Observera, i en version av debattartikeln förekommer ett annat namn för regionen, Västerbotten. Rätt namn är Rickard Carstedt)

Västernorrland

Berit Högman, Landshövding Västernorrlands län

Sara Nylund, Regionråd, Region Västernorrland

Skogsstyrelsen

Staffan Norin, Regionchef Skogsstyrelsen

Länk till debattartikeln på vår webb

Mer information:

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se