Kraftsamling i Dalarna för att möta framtidens skogsbränder

29 november 2019

Skogsbränder förstör skog för miljontals kronor. Vad är det som tänder i Sveriges skogar och varför blir vissa bränder stora? Vilken roll spelar klimatförändringarna? Hur skall markägaren sköta eftersläckningen? Nu kraftsamlar en rad aktörer i Dalarna för att tillsammans stå bättre rustade mot framtidens skogsbränder.

Skogsstyrelsen bjuder nu tillsammans med brandforskaren Anders Granström från Sveriges Lantbruksuniversitet, Per Hampus som var räddningsledare vid branden i Torgås/Lima och Peter Bäcke, vice räddningschef i norra Dalarnas Räddningstjänstförbund, in till en utbildnings­konferens om hur samhället och skogsbruket ska rusta sig mot kommande skogsbränder.

De senaste åren har skog för miljoner brunnit. Branden i Västmanland 2014 och ifjol i Dalarna, Hälsingland och Jämtland.

– Om vi kan bli bättre på att förhindra och stoppa en skogsbrand tidigt för att undvika skador på skog, djur, människor och byggnader är det värt väldigt mycket. Därför ordnar vi den här konferensen så att vi kan hämta in kunskaper som behövs, säger Magnus Hedspång, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen i Dalarna.

Media är välkomna att delta.

 

När? 3 december 9:30 – 15:00

Var? Mora Parken, Mora

 

Mer information:

Magnus Hedspång, skogsskadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0281-59 47 44, 070-694 06 40, magnus.hedspang@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se