Direkttelefon och tillfälliga kontor för skogsägare med brandskadad skog

08 augusti 2018

Skogsstyrelsen öppnar nu direktlinjer och tillfälliga kontor för skogsägare i de län som haft de mest omfattande skogsbränderna i sommar. I fem län finns särskilda kontaktpersoner utsedda med direktnummer som ska ta hand om de berörda skogsägarnas frågor och i två län öppnas tillfälliga kontor.

– Vi vet att det nu börjar komma många frågor från skogsägare som berörs av sommarens bränder. På det här sättet hoppas vi kunna underlätta och effektivisera kontakten med oss för skogsägarna i de områden som haft de största bränderna, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Direktlinjerna går till skogskonsulenter kunniga på brandskadad skog och finns till att börja med i Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Norrbotten och Gävleborg.

Samtidigt öppnar Skogsstyrelsen tillfälliga besökskontor i Lima i Dalarna och Kårböle i Gävleborg där skogsägare kan göra besök och under vissa tider kan få personlig rådgivning och information. Kontoren är öppna så länge det finns behov.

På många håll är bränderna släckta och insatserna har gått över till eftersläckning och bevakning. Även om det är förenat med stora risker att röra sig i skog och mark där det brunnit, börjar nu arbetet för berörda skogsägare att kartlägga omfattningen av skadorna men också planera för framtida åtgärder.

Då kan det finnas frågor om vilken avsättning det finns för brandskadat virke på marknaden, hur skogen ska anmälas för avverkning, risker för skadeangrepp och hur man ska tänka med återplantering.

– I det här läget ska man som skogsägare inte i onödan behöva bekymra sig om eller leta efter vart man ska vända sig, säger Hans Källsmyr.

Kontaktpersonerna som nu utsetts finns i de län som haft de mest omfattande bränderna.

Även på Skogsstyrelsens sajt finns samlad information för skogsägare som berörs av sommarens bränder, se länk nedan.

 

Mer information: 

Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare, 0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se