Stora snömängder knäcker träd i Värmland

26 februari 2018

Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd i skogen. Snön tynger ned träden och topparna bryts av. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog.

I januari kom det blötsnö som knäckte träd som i sin tur ledde till strömavbrott på flera håll i Värmland. Efter det fick Skogsstyrelsen de första rapporterna om så kallade toppbrott på träd i bland annat Forshaga, Sunne, Karlstad och Årjängs kommuner. Sedan dess har det snöat kraftigt i flera omgångar.

– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll runt om i länet har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott. Vintern är inte slut än så mer snö kommer säkert, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Värmland

När det kommer stora snömängder som fryser fast i trädkronorna ökar risken för toppbrott. Ofta är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig efter gallringen.

– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Hans Källsmyr.

 

 

Mer information:

 

Hans Källsmyr, skadesamordnare Skogsstyrelsen Värmland, 0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se

 

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se