Tjejer lär om skog på sommarläger

09 juni 2017

Att ungdomar åker på läger är vanligt. Att de gör det på sommaren förekommer ofta. Men att unga tjejer åker på sommarläger till skogen för att köra skogsmaskin, plantera och göra eget papper – är betydligt mer ovanligt. Men nu händer det i Värmland.

Under tre dagar med start 11 juni drar ett gäng tjejer mellan 11 och 12 år till skogs för att lära sig mer om skog men också för att umgås, ha kul och skaffa nya vänner. Med naturen som klassrum får deltagarna möjlighet att köra skogsmaskin i simulator, tillverka eget papper, ta en naturtur på Getjärnsklätten, sätta plantor och räkna i gammelskogen. Självklart blir det också kvällsmys, matlagning och bad. För att ta några exempel.

Lägret är kostnadsfritt för deltagarna som fått ansöka om att komma med.

Syftet med lägret är förstås att ge tjejerna en bra sysselsättning på sommarlovet, men på sikt kanske också bidra med positiva effekter för branschen.

- Vi hoppas kunna väcka intresset för ett framtida yrke inom branschen. För att stärka den framtida skogsnäringen behöver fler tjejer söka sig dit, säger Linda Jakobsson, projektledare vid Skogsstyrelsen.

Lägret börjar klockan 12.00 på söndagen och slutar 16.00 på tisdagen. Det arrangeras av Skogsstyrelsen, Skogsriket Värmland (Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen), Skogen i skolan och Naturbruksgymnasiet Södra Viken.

Exempel ur lägerprogrammet:
Söndag 11 juni: Efter lunch är det Naturtur på Getjärnsklätten.
Måndag 12 juni: Efter frukost får tjejerna prova på att sätta plantor.
Tisdag 13 juni: Efter frukost gör de sitt eget papper och kör skogsmaskins-simulator.

Media är välkomna att delta!

När?
11-13 juni

Var?
Sunne Gymnasieskola,
Södra Viken