Brandområdet kartlagt – 160 hektar har brunnit

01 juni 2017

Skogsstyrelsens kartor och drönarbilder över brandområdet i Gillbonderyd utanför Målerås blev klara i natt och visar att ett område på cirka 160 hektar drabbats. Men det kan bli mer.

Under onsdagen var skogskonsulenter från Skogsstyrelsen på plats i brandområdet som ligger på gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län. Med myndighetens drönare kunde brandområdets gränslinje följas och fotograferas och sedan sammanfogas med kartmaterial som Skogsstyrelsen har tillgång till.

Informationen från kartor och drönare visar att området som drabbats är 160 hektar stort och gränslinjen som går runt området är 11 kilometer lång. Hur mycket skog det handlar om och värdet av det är inte klarlagt. Det kan också finnas skador utanför området.

- Det kan bli mer skog utanför området som skadats av rök och värme, men det ser vi inte förrän det gått en tid och träd börjar dö. Därefter kan dom rökskadade träden drabbas av sekundära angrepp av skadedjur, säger Anton Holmström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Kartorna som tagits fram kommer att lämnas över både i digital- och i pappersform till räddningstjänsten under torsdagen. De innehåller rutnät som underlättar för räddningstjänsten i eftersläckning och bevakning framöver. Kartorna kan även användas i de kartverktyg som finns för smarta telefoner.

Skogskonsulent Katharina Ahlert är på plats i brandområdet under delar av dagen.