Multiskadad skog. Foto: Erik Normark

Multiskadad skog

Multiskadad skog är skog som har drabbats av flera skador som påverkar trädens vitalitet, tillväxt och överlevnad. Det kan handla om skador orsakade av älg och törskatesvamp men även av andra skadesvampar. I Sverige är ungskogarna i norr särskilt drabbade av multiskador.

De olika skadorna kan förekomma i olika kombinationer och frekvens från plats till plats och fläckvis också som en enda skada. Bland trädslagen i norr är tallen det mest utsatta trädslaget där älg och törskatesvamp har orsakat de största skadorna. Bland andra skadegörare finns gremmeniella, knäckesjuka och snöskytte på tall, samt granrost, skvattramrost och grankotterost på gran. 

Skadesvampar

Viltskador

Rapport 2019 10 Multiskadad ungskog i Västerbottens och Norrbottens län

Film om multiskadad ungskog

Fler filmer om multiskadad ungskog

Skogsskötsel i multiskadad ungskog

I områden med multiskadad ungskog är det viktigt att vid gallring, röjning och avverkning ta hänsyn till förekommande skador och risken för skador i framtiden. Gynna de mest vitala trädslagen och försök att hålla ihop bestånden så det inte blir stora luckor.

De olika skadegörarna skadar trädslagen på olika sätt och vad som är bästa skötselmetoden i ett visst område kan skilja sig från ett annat. Generellt gäller att göra det bästa möjliga under rådande förutsättningar.  

  • Delta aktivt i viltförvaltningen och arbeta mot balans mellan viltpopulationen, tillgängligt foder och viltbetesskador.
  • Gynna de mest vitala träden oavsett trädslag.
  • Håll ihop bestånden så gott det går, så det inte blir för stora luckor.

I nyanlagda och friska skogar är det viktigt att använda bästa möjliga skogsodlingsmaterial, samt att inrikta skötseln på hög vitalitet. En bra ledstång är skötselprogram 3T (Trädslag, Tid, Täthet).

3T - en enkel skötselmodell

  • Senast uppdaterad: 2025-07-14