Elever från Hällarydsskolan testar upptäckarstationen "Hjälp flodpärlmusslan att bli fler" på Kreativum, Karlshamn. Foto: Sofia Fredholm

Invigning av interaktiv upptäckarstation om flodpärlmussla

Nyhet - 09 februari 2024

Nu finns en ny upptäckarstation på Kreativum Science Center i Karlshamn om flodpärlmussla. Det är en interaktiv station där barn får lära sig hur den fridlysta och mycket ovanliga flodpärlmusslan kan räddas.

Upptäckarstationen ”Hjälp flodpärlmusslan att bli fler” har tagits fram och finansierats av Grip on Life i nära samarbete med Kreativum. Till invigningen 8 februari hade elever från Hällarydsskolan särskilt bjudits in att pröva den färdiga stationen.

– Det känns väldigt roligt att upptäckarstationen nu är på plats, säger Anna Hermansson, som jobbar med Grip on Life på Skogsstyrelsen. Stationen är en av flera satsningar vi har på barn och ungdomar där vi vill lära dem att ta hand om naturen och förstå ekologiska samband.

Pröva olika scenarier

På upptäckarstationen får besökaren pröva olika scenarier för att se vilka konsekvenserna blir av människans påverkan på skogens vattendrag, och vilka effekter det har på den starkt hotade flodpärlmusslan.

– Syftet med stationen är att väcka barns nyfikenhet för vår spännande natur och få dem att lära känna en relativt okänd art i vår närmiljö, flodpärlmusslan, säger Eva Eriksson, Kreativum.

Kreativum har även tagit fram ett skolprogram, ”Hjälp flodpärlmusslan” där den interaktiva stationen ingår som en del.

– Genom att använda stationen i en lekfull övning aktiveras eleverna att söka svar på olika frågeställningar. På så sätt kan vi också väcka nyfikenhet och intresse för forskning och för vår spännande natur, säger Eva Eriksson.

Mer om utställarstationen på Kreativum:

Mer information om utställarstationen finns på Kreativum Science Centers webbplats (se relaterade länkar).

Omslagsbild på lärarhandledningen "Skogen och vattnet"

Utbildningsmaterial för grundskolan