Handkontroll drönare.

Drönare gör skogsbruket lättare – för alla

Tekniken hör hemma i skogen. Drönare kan underlätta för skogsbruket genom sin möjlighet att skapa överblick och ta sig fram där inte alla kan. Skogsägaren Peter Berg och pappa Ivar ser flera fördelar med att flyga tillsammans i skogen.

Solen driver undan regnmolnen precis i tid för att skicka iväg drönaren över grantopparna. I den småländska skogen står Skogsstyrelsens Anton Holmström, som länge sett drönarens plats i skogsbruket, med kontrollen i hand. Med oss har vi Cecilia Malmqvist, lektor på Linnéuniversitetet, som också tror att drönaren hör hemma i framtidens skogsbruk och forskning.
– Drönare erbjuder möjligheten att ha en kikare i luften. Man kan titta på skogen från en kompletterande vinkel och inte bara från marken, förklarar Anton som är verksamhetsutvecklare på Skogsstyrelsen. Den ger en fantastisk överblick och man kan styra sina steg på marken till de ställen i skogen där man verkligen kan göra nytta.
Vi möter Ivar Berg, 90, och sonen Peter som tagit över Rödjenäs gård, för att visa hur de kan dra nytta av tekniken. Gården med dess 850 hektar har varit i familjens ägo sedan 1889. Som liten följde Ivar med sin pappa och kände så småningom ansvar för familjens skog. Han är fortfarande engagerad och vill vara delaktig, fast ansvaret för skogen lämnats över.
Att flyga drönare är inget nytt för Peter, han brukar sitta hemma och flyga över skogen eller ta med drönaren på resor.
– Allra helst flyger jag i spännande miljöer eller i spännande väder. I dimma eller vid solnedgången är det otroligt vackert och så hade jag med den i alperna när jag åkte snowboard, berättar Peter.

Men Skogsstyrelsen vill visa mer av drönarens potential i skogen. Vi tar oss ut på en nybyggd skogsväg där Ivar tar plats i en stol. Han sätter på sig ett par särskilda videoglasögon kopplade till drönaren som visar användaren precis vad drönaren ser. Videoglasögonen gör det dessutom möjligt att tillsammans se, diskutera och lära sig av varandras tankar om skogen.
– Jag är ju ganska vägbunden, men jag vill gärna komma ut och se skogen. Då kan ju Peter åka ut och flyga så sitter jag och ser på, säger Ivar.
Med drönaren snurrande ovanför diskuterar de skogspartierna, åkrarna och gårdarna. För Ivar känns det som att han sitter 100 meter upp i luften – en känsla som vissa kan uppleva obehaglig.
– För mig går det bra. Jag har ju suttit i helikopter och då är det detta man ser, säger Ivar.
Skogsstyrelsen driver ett projekt finansierat av Leader Linné Småland, för att utveckla användningen av drönare och sprida inspiration till skogsbruket. Förhoppningen är att skapa ett effektivare fältarbete, högre kvalitet i dokumentation och nya möjligheter för återkoppling. Det gäller även i Skogsstyrelsens egna arbete där drönare används mer och mer.
– Jag har visionen att när skogsägarens entreprenör är ute och gör en skötselåtgärd, tar entreprenören ett foto och skickar det till skogsägaren, säger Anton. Själv använder jag drönaren jämt. Människan är ju lat av naturen och jag brukar säga att jag är den lataste.

Drönaren kan användas i många lägen. Till att inventera skog och vilt, se omfattning av skador, hitta vindfällen eller följa upp en avverkning. Efter en flygtur över ett nyss avverkat hygge, landar drönaren och Ivar tar av sig glasögonen. Han tror att detta är något de kommer att göra igen.
– Man kan ju inte flyga med den jämt, men jag tror det kan vara bra vid kontroll av planteringar på några hektar. Det kan bli mycket jobb om man ska gå över det till fots. Ser man något lite mystiskt så kan man gå dit sen, menar Ivar.
Cecilia ser flera användningsområden i sitt arbete som lektor på Linnéuniversitetets institution för skog och träteknik.
– Det finns två delar i det här för oss. Vill vi vara med och studera hur man kan använda drönare på ett mer vetenskapligt sätt. Det är också viktigt att studenterna får med sig den här kunskapen. När de tar examen ska de vara flygfärdiga, säger Cecilia skämtsamt.
Men att flyga drönare är inte alltid en dans på rosor.
– Jag kraschade min drönare i skogen för ett tag sedan. Det tog ett tag att hitta den sen. Det enda som syntes på bilden var blåbär, men det finns ju ganska mycket blåbärsris i skogen, berättar Peter och skrattar.

Text Andrea Jonsson
Foto Richard Lindor

Fakta

Läs om de regler som gäller för användning av drönare och drönarbilder över skog på Skogsstyrelsens webbplats
skogsstyrelsen.se/dronare 

  • Senast uppdaterad: 2018-05-24