SMHI:s karta visar att det råder en orange varning för stora delar av södra Sverige.

Varning för vind och snöfall – kan påverka skogen

Nyhet - 30 november 2021

SMHI har utfärdat flera varningar för oväder i delar av södra Sverige kommande dagar. En varning för vind i kombination med snöfall gäller för onsdag och torsdag.

Från morgonen 1 december gäller varningar för långvarigt och mycket kraftigt snöfall i kombination med vind i stora delar av Västra Götaland. Varningen gäller till och med torsdag morgon. Varningen var under tisdagsmorgonen orange vilket innebär risk för stora störningar i trafiken samt elavbrott. Enligt Skogsstyrelsens bedömning kan vindarna orsaka skador på skogen i utsatta kanter och nygallrade bestånd. Risken för snöbrott på träden bedöms som mindre.

- Det är hyfsat kallt så risken för påfrysning på träden är inte så stor just nu men det kan förstås ändras och vi följer prognoserna noga, säger Mats Carlén, regional skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Flera gula varningar gäller också för delar av södra landsdelen men prognoserna kan komma att ändras. Du följer utvecklingen bäst på SMHI:s webbplats och Skogsstyrelsens råd är självklart att inte ge sig ut i skogen förrän ovädret är över.