Drönarbild över skog som angripits av granbarkborre

Tre lag går vidare i årets Hack for Sweden 365

Nyhet - 23 november 2020

I helgen genomfördes den första deltävlingen i Hack for Sweden 365, som utmanar dataentusiaster att hitta lösningar på samhällsutmaningar. I år stod granbarkborren i fokus med en utmaning till deltagare att göra det enklare för skogsägare att upptäcka angripen skog. – De tre lag som gått vidare visade på intressanta lösningar och nytänkande, säger Alice Högström, projektledare Geodata för skogsskador på Skogsstyrelsen, som suttit i juryn.

Skogsstyrelsen, Rymdstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gått ihop i årets Hack-utmaning i att hitta nya lösningar som kan rädda granskogarna från granbarkborren. 

Myndigheterna har bidragit med geodata och analysfunktioner och de tävlande lagen har även fått tillgång till skogliga grunddata och andra öppna myndighetsdata.

– Jag är imponerad av lagen som på kort tid greppat utmaningen och snabbt satt sig in i frågan om granbarkborrar, säger Bengt Djuvfeldt, projektledare på Nationellt skogsdatalabb.

Mellerud PK, Helsingborgs Dreamteam och Skogshjältarna heter de lag som går vidare från helgens deltävling till finalen som äger rum 5–6 december. Under finalen kommer lagen att arbeta vidare med sina innovativa lösningar, som de söndag 6 december ska presentera, innan avgörande beslut tas i juryn om vem som vunnit.

Kontakt

Kontakt