Stormfälld skog efter stormen Per 2007.

Stormfälld skog i Dalarna ökar risken för granbarkborre

Pressmeddelande | Regionalt - 26 mars 2020

De träd som fallit i Dalarna under vinterns stormar innebär en ökad risk för angrepp av granbarkborre. Skogsstyrelsen uppmanar nu alla skogsägare i Dalarna att få ut stormfällt virke som lockar till sig skadeinsekten för att inte situationen ska bli lika svår som i södra delarna av landet.

Alla skogsägare i Dalarna bör se över sin skog nu och se till att få ut liggande virke. Längre söderut är det mycket allvarliga problem med angrepp av granbarkborren som skadar och dödar träd. Den situationen vill vi inte ha i Dalarna också, säger Magnus Hedspång, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen i Dalarna.

Vid varje enskild storm har inte skogen drabbats så hårt, men det har varit ett flertal som tillsammans kan ha ställt till det med vindfällen. Liggande träd är mycket attraktiva för granbarkborren. Många vindfällen innebär att granbarkborrarna kan föröka sig i högre utsträckning och då ökar risken för angrepp på stående träd.

Ta ut nya vindfällen

Ett av de bästa sätten att bekämpa skadeinsekter är att ta ut vindfällen ur skogen. Det är dock de vindfällen som har grönbarr som behövs tas omhand, äldre utgör ingen risk. 

I Dalarna är det så långt relativt små skador på skog orsakade av granbarkborre, men det finns problem i framförallt i Smedjebacken, Avesta och Hedemora kommuner.

Riskfyllt arbete

Skogsägare som hittar större volymer stormfälld skog bör kontakta virkesköpare i god tid för att de stormfällda granarna ska kunna transporteras bort i tid. Om det är enstaka granar som ligger på otillgängliga platser i skogen kan ett alternativ vara att ta bort barken på träden eftersom det minskar risken för angrepp av granbarkborren.

Att arbeta i stormfälld skog är mycket riskfyllt och kräver både specialkunskaper och komplett utrustning. Skogsstyrelsen rekommenderar därför att aldrig arbeta ensam.

Kontakt