Nedblåst skog i Västerbotten efter ovädret Hans

Stormfälld skog en säkerhetsrisk under älgjakten

Nyhet | Regionalt - 30 augusti 2023

Den stormfällda skogen efter ovädret Hans kan vara ett hinder och en säkerhetsrisk för jägare men också svamp- och bärplockare. Skogsstyrelsen uppmanar nu till försiktighet i den skog som blåst ned.

Utöver det omfattande område från Bjurträsk till Hundberg har även mindre områden blåst ned efter ovädret Hans. Även dessa mindre områden kan vara ett hinder och utgöra en säkerhetsrisk för jägare, svamp- och bärplockare. 

- De områden där skogsarbetare befinner sig för att få ut virket är ju lättare att förstå att man inte ska vistas på, det är svårare med de mindre stormfällen som man tänker att det är så lite så man kan gena över området, säger Magnus Martinsson, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Att vistas i stormfälld skog är också farligt då träd kan hänga i och på varandra och vara oberäknelig då de plötsligt kan rasa ned. En rotvälta kan vara livsfarlig då den plötsligt kan tippa och bli en fälla. Stammar kan ligga i spänn och plötsligt sprätta upp och träd som fortfarande står upp kan vara skadad och plötsligt ge vika.

- Om du själv äger skogen är det viktigt att få en uppfattning om skadornas omfattning och informera älgjägare eller andra som kan beröras av att marken är skadad efter storm, säger Magnus Martinsson.

På vissa håll har även delar av vägar spolats bort eller skadats vilket kan utgöra ett hinder för att komma fram till den plats som det normalt brukar gå att ta sig fram till. Läs hela pressmeddelandet i länken nedan.