På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Den gångna helgens snöoväder levererade på kort tid stora mängder snö. Tung snö samlades i trädens kronor och knäckte dem, främst längs kusten i sydöstra Sverige.
I huvudsak sträcker sig skadorna från Oskarshamn och norrut, upp mot Stockholm. De värst drabbade områdena ligger relativt nära kusten. Snön har även orsakat skador lokalt på andra områden i Sverige.
Kontrollera din skog
Äger eller förvaltar du skog bör du kontrollera om det finns några skadade träd på din fastighet. Med tanke på de stora angreppen av granbarkborre är det också viktigt att du arbetar upp de granar som annars kan bli värdar för sommarens föryngring av granbarkborre.
Även skadade tallar kan drabbas av skadeinsekter. Toppbrott i tall kan ge en ökning av märgborrar.
Tänk på att om det område du ska avverka är minst 0,5 hektar behöver du anmäla detta till Skogsstyrelsen.
Var försiktig
Det är farligt att vistas i skog med omfattande snöbrott, håll avstånd från skadade träd och rotvältor. Arbeta aldrig ensam i skogen eller anlita professionella utförare för att ta om hand och upparbeta skadade träd.
Kom ihåg miljöhänsyn
Vid upparbetning av skadad skog är det viktigt att du tar hänsyn till fridlysta arter och till vatten, nyckelbiotoper, kulturmiljöer och stigar. På lämpliga platser kan du lämna ett antal skadade träd och du bör i möjligaste mån lämna de skadade träd som lämnats av miljöskäl vid tidigare avverkning.