Vackert solljus i skog

Skogsstyrelsen välkomnar fortsatt satsning på skogsprogrammet

Nyhet - 11 september 2019

Det blir en fortsatt finansiering av det nationella skogsprogrammet de kommande tre åren i höstbudgeten, meddelade regeringen i dag. Där kommer också 50 miljoner kronor att finnas med årligen till skydd av värdefull natur. I praktiken innebär det en minskning jämfört med årets anslag.

Regeringen aviserade idag att det nationella skogsprogrammet får fortsatt finansiering med 26 miljoner kronor 2020 samt 22 miljoner kronor per år under 2021 och 2022, vilket motsvarar nuvarande nivå. Skogsstyrelsen bistår på många sätt i genomförandet av skogsprogrammet och välkomnar satsningen.

– Det nationella skogsprogrammet är ett viktigt verktyg för en hållbar utveckling i skogen och därför är det mycket positivt att vi nu fått besked om att satsningen kommer att fortsätta ytterligare tre år, säger Johan Eriksson, biträdande avdelningschef på Skogsstyrelsen.

Regeringen vill också satsa på en stärkt äganderätt genom ett anslag på 50 miljoner kronor årligen de kommande tre åren till formellt skydd av skog. Det innebär en minskning av Skogsstyrelsens anslag för områdesskydd med ungefär 100 miljoner kronor jämfört med i år.

– Det är positivt att regeringen vill satsa på skydd av värdefull natur för att nå beslutade etappmål, men jämför vi med det anslag vi har i år så blir det ändå en minskning, konstaterar Johan Åberg, processförvaltare för områdesskydd på Skogsstyrelsen.

Sedan tidigare har regeringen även gått ut med att de vill satsa 30 miljoner kronor årligen under 2020–2022 för att bidra till en effektiv bekämpning av skogsskador och särskilt granbarkborreangrepp.

Budgetpropositionen presenteras i sin helhet den 18 september.

Kontakt

Kontakt