På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
EU inför ”skogspaket” som kraftigt utmanar den svenska skogsmodellen. Men den nationella skogsdebatten handlar om helt andra frågor. Det visar Skogsstyrelsens nya omvärldsanalys.
– Vi i skogs-Sverige måste lyfta blicken. Omvärldsfaktorer som globala trender och utvecklingen i EU-politiken kring skog påverkar och utmanar den svenska skogssektorn mycket, säger Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen gör årligen en omvärldsanalys med skogen i centrum, internationellt och nationellt. Denna gång är analysen är gjord på uppdrag av Regeringskansliet, som ett underlag till arbetet med det nationella skogsprogrammet.
Huvudslutsatser
Huvudslutsatserna i omvärldsanalysen:
De globala trenderna består. Finansmarknaderna fortsätter att driva hållbara investeringar, en stor påverkanskraft som innebär både en utmaning och möjlighet för svenska skogsbruket och skogsindustrin. Vidare handlar flera av de största globala riskerna om klimat och miljö.
EU genomför gröna given och Fit for 55, en fortsatt snabb policyutveckling och implementering av ett ”skogspaket” som omfattar fler politikområden (klimat, miljö, handel, energi, finans, jordbruk). EU:s skogspaket betonar främst klimat och biologisk mångfald och strävar mot att minska avverkningen, öka kolsänkan och styra skoglig biomassa mot långlivade produkter.
EU-politiken utmanar den svenska skogsbruksmodellen och skogspolitiken. EU-politiken styr mot mer detaljreglering och lagstiftning med tonvikt på klimat och biologisk mångfald. Sverige anser att det nationella självbestämmandet i skogliga frågor ska värnas inom EU-samarbetet. EU-kommissionen tolkar numera skogspolitiken som en delad befogenhet. En kollision förefaller oundviklig.
Skogsfrågorna står i centrum i svensk politik. Den svenska skogspolitiska debatten är förhållandevis smal och homogen med helt annan inriktning än EU-politiken. I Sverige betonas avreglering och ökad frihet för skogsägare samt vikten av att säkerställa virkesråvara till skogsindustrin.
Den gröna given är EU:s nya tillväxtstrategi. Syftet är att göra Europa till ett klimatneutralt, rättvist och välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi.
Det så kallade Fit for 55-paketet syftar till att genomföra EU:s skärpta klimatmål för 2030 och innehåller åtgärder som ska minska EU:s nettoutsläpp med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Det stakar också ut riktningen mot det långsiktiga klimatmålet om klimatneutralitet senast