Drönarbild över skog som angripits av granbarkborre

Rädda skog genom Hack for Sweden 365

Nyhet - 06 november 2020

Kan Sveriges hackare hjälpa till att hejda granbarkborrens framfart? Det tror Skogsstyrelsen, Rymdstyrelsen och SLU som går samman om en utmaning för att stoppa skogsskadorna i höstens digitala tävling Hack for Sweden 365.

Idag öppnas anmälan till tävlingen Hack for Sweden 365, som utmanar hackare att hitta den bästa lösningen på ett problem. I år är det granbarkborren, en av de största skadegörarna för Sveriges skogar, som är i fokus för tävlingen.

– Barkborresituationen är en akut och riktigt allvarlig utmaning, så vi behöver skynda på utvecklingen så mycket det bara går. Därför behöver vi folk som kan tänka både i och utanför boxen, och det tror vi att hacket är rätt forum för säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen och tillägger:

– Det är väldigt roligt att Skogsstyrelsen, Rymdstyrelsen och SLU kan hjälpas åt på det här sättet.

Intresserad av digitalisering

Hack for Sweden 365 är ett regeringsuppdrag för att främja öppen och datadriven innovation som en integrerad del av den offentliga verksamheten. Tävlingen riktar sig till alla som är intresserade av digitalisering, vill skapa lösningar och har ambitionen att realisera sitt lags lösning.

Hacket bygger på det skogsdatalabb som SLU och Skogsstyrelsen driver gemensamt med stöd från Vinnova. 

– Vi tror att många kan lockas av möjligheten att kombinera teknisk utveckling i världsklass med att göra riktig nytta för skogsägare och skogen, säger Bengt Djuvfeldt, som leder skogsdatalabbet.

Deltävling och final

Den 21–22 november genomförs den första digitala deltävlingen inom Hack for Sweden 365 och inför tävlingen berättar Skogsstyrelsen mer om utmaningen och om övriga tävlingsförutsättningar. Två veckor senare, den 5–6 december, sker finalen där den slutliga vinnaren utses.

Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad, är välkomna att delta. Platserna är dock begränsade. Max 10 lag med 4-6 deltagare per lag kan vara med.

Utmaningen

Var med och rädda våra skogar!

Insekten granbarkborre orsakar massdöd i våra granskogar. Skadorna är mycket mer omfattande än skogsbränderna den varma sommaren 2018.

Nu behöver vi din hjälp med att göra det enkelt för markägaren att rädda sin skog.

Hur kan vi använda tillgängliga satellitbilder, kartor och skogsdata så att markägare enkelt kan följa hur skogen mår?

Kontakt

Kontakt