På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Internationella våtmarksdagen - återvätning viktigt för klimatet
Nyhet -
02 februari 2022
Dikade torvmarker släpper ut mycket växthusgaser. Du kan göra en viktig insats för klimatet genom att sätta igen dikena. När torvmarken blir våt igen, minskar utsläppen. Du kan få viss ekonomisk ersättning genom återvätningsavtal.
Utsläpp av växthusgaser är huvudanledningen till den globala uppvärmningen och de måste minska. På en hektar dikad, bördig torvmark kan nettoutsläppen motsvara förbränning av upp till åtta kubikmeter olja per år.
Det finns ett enkelt sätt att minska utsläppen från dikade torvmarker – vatten. När torven blir blöt byts torvnedbrytningen mot en långsam torvtillväxt. Kol lagras in istället för att avgå som koldioxid.
Sätta igen diken – en viktig klimatinsats
Du kan göra en viktig insats för klimatet genom att låta sätta igen dikena. På så sätt återväts marken och utsläppen minskar. Insatsen ger dessutom effekt jämförelsevis snabbt. Om du låter sätta igen dina diken höjs grundvattennivån normalt redan inom några veckor. Återvätningen är bra även för den biologiska mångfalden och arter som gillar fuktiga miljöer - groddjur, insekter, fladdermöss, fåglar och kärlväxter.
Återvätningsavtal
Genom att teckna ett återvätningsavtal kan du få en engångsersättning för minskat markvärde. I avtalet regleras bland annat hur återvätningen på objektet ska gå till och vilken ersättning du får. Välkommen att skicka in din intresseanmälan på Skogsstyrelsens webbplats.
Under lång tid dikades många av våra sumpskogar för att utöka arealen jordbruksmark eller för att öka skogsproduktionen. Det var angeläget då det gjordes men har visat sig ge negativa effekter på klimatet. När den torra torven kommer i kontakt med syre bryts den ner och växthusgaser bildas, främst koldioxid.
Återvätning och miljön
Återvätning av dikade torvmarker bidrar till flera miljökvalitetsmål:
Levande skogar
Levande sjöar och vattendrag
Myllrande våtmarker
Ett rikt växt-och djurliv
Minskad klimatpåverkan
Återvätning av dikade torvmarker bidrar även till att uppfylla målen i EU:s ramdirektiv för vatten.