På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
I skadade bestånd behöver skötseln anpassas utifrån förutsättningarna för att skapa ett vitalt framtidsbestånd. Det är viktigt att planera kommande skötselåtgärder och informera de som ska genomföra åtgärden om skadeläget.
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera skador samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av törskate (så kallad gadd), gremmeniella, snöskytte, knäckesjuka och bete av älgar och annat vilt.
Tiden innan det grönskar i skogen men efter att snön smält bort är en värdefull tid för dig som skogsägare. Innan det grönskar är det lättare att skapa sig en bild över om skador uppstått under vintern såsom om grenar som knäckts av tung snö eller sorkar som ätit upp plantor. När man är ute i skogen är det också bra att kontrollera hur föryngringen tagit sig.
Rapportera in skador
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU vill gärna få in rapport om skogsskador för framtida forskning. Länk hittar du på denna sida.