På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Det är stor efterfrågan på stödpengar för att anordna utbildningar om skog med inriktning på miljö och klimat. Skogsstyrelsen har utlyst drygt 20 miljoner kronor som företag kan söka. Ansökningar på över 50 miljoner har kommit in.
Under 2021 har Skogsstyrelsen lyst ut sammanlagt 20,5 miljoner kronor inom stödet kompetensutveckling, en del av EU:s landsbygdsprogram. Företag och organisationer har kunnat söka pengar för att anordna utbildningar inom skog med inriktning på miljö och klimat för till exempel skogsägare eller skogliga entreprenörer. Nu har utlysningarna stängt. Skogsstyrelsen har fått in ansökningar på sammanlagt närmare 50 miljoner, mer än dubbla summan som finns att dela ut.
Fler vill lära sig mer
Carina Berggren ansvarar för stödet kompetensutveckling på Skogsstyrelsen. Hon tror att det finns flera anledningar till att många aktörer nu vill anordna kurser om skog.
– Skogen är aktuell i samhällsdebatten på flera sätt, till exempel i klimatfrågan. Det kan bidra till att fler vill lära sig mer. Det finns ett sug efter kunskap för att kunna fatta bra beslut i sin verksamhet, menar Carina Berggren.
Pandemin kan påverka
Carina Berggren tror också att pandemin ökat efterfrågan på mer flexibla utbildningsformer.
– Vi ser att många vill anordna kurser som mixar digitala träffar med fysiska och överlag utveckla fler digitala alternativ, som webbseminarier.
Kompetensutvecklingsstödet har funnits sedan 2016. Sedan starten har olika aktörer beviljats sammanlagt drygt 68 miljoner kronor för att anordna utbildningar inom olika skogliga ämnesområden, bland annat klimat, vatten och vilt.