Två män som tar på sig röjsåg.

Varierande uppdrag för arbetslag inom naturnära jobb

Skogsstyrelsen arbetar tillsammans med Naturvårdsverket, Sveriges Geologiska undersökningar (SGU), Arbetsförmedlingen och Länsstyrelserna i regeringsuppdraget Naturnära jobb. Naturnära Jobb innebär att enskilda personer får möjligheten att prova på samhällsnyttiga arbetsuppgifter i skog och mark. I Kalix finns ett arbetslag om åtta personer som jobbar inom naturnära jobb.

Jonny Ström är arbetsledare sedan i november 2020 för arbetsgruppen som jobbar med naturnära jobb i Kalixområdet. De har tillsammans byggt upp verksamheten från en tom lokal till en fullt fungerande verkstad. Gruppen består av två kvinnor och sex män. Kvinnorna kommer från Syrien från början, en man från Norge och övriga från närområdet.

- Vi har gjort allt tillsammans, ordnat med maskiner för att kunna tillverka grejer, sågat virke för att kunna bygga lagerhyllor, fixat verktyg och hållare till dem, allt som finns i dessa lokaler…det var helt tomt när vi kom hit, berättar Jonny Ström.

Markering av leden Skridfinnarleden

I lokalen trängs nymålade stolpar på två stora arbetsbord och på det tredje arbetsbordet ligger skyltar med utfrästa namn och distans. Stolparna och skyltarna ska sättas upp efter Skridfinnarleden. Skridfinnarleden är åtta mil lång och går mellan Säivisnäs och Räktjärvträsket i ett varierat skogsland. Leden håller på att rustas upp och tillgänglighetsanpassas och arbetsgruppen har under sommaren byggt och ställt upp dass längs leden.

Under dagen ska de hämta och göra plats för fler stolpar som ska målas, röja vid golfbanan i Kalix samt städa deras lokal. Ofta delar de upp sig och utför olika uppdrag men ibland jobbar de alla tillsammans.

Det är fina dekormålningar på väggarna, en där en person är ute i skogen och håller på att röja, en bild på en vacker kvinna och en bild på några pandor samt Skogsstyrelsens logotyp. Utöver väggdekoren har de även målat tavlor och fågelholkar. En av kvinnorna, Zinab Mahmoud tar ned en fågelholk.

- Det är roligt att måla, berättar Zinab Mahmoud och visar fågelholken som ser ut som ett flervåningshus i miniatyr.

De har även byggt ihop en blomsterpidestal som de sedan målat och ställt vid entrén till lokalen.

De stolpar som är färdigmålade ligger i verkstaden och behöver flyttas för att göra plats i lokalen till fler stolpar som ska målas. Alla hjälps åt att flytta på stolparna och sedan bära in de nya.

Röjningsuppdrag vid Kalix golfbana

När de är klara med stolparna ska de ut på ett röjningsuppdrag vid Kalix golfbana. Rickard Bergström förbereder sig genom att vässa klingorna till röjsågen. Han har tidigare jobbat i skogen och trivs med det.

- Jag tycker om att snickra, röja och göra annat arbete i skogen och hoppas på att kunna fortsätta med det när detta tar slut, säger han. Det är en bra ingång då jag nu fått utbildning i bland annat att röja, fortsätter Rickard Bergström.

- Vi försöker variera arbetsuppgifterna under dagarna både för deras arbetsmiljö, men också efter intresse i gruppen. Uppdrag på begäran av Länsstyrelsen prioriteras först, sedan kommunen och därefter föreningar förklarar Jonny Ström.

Det innebär att om ett arbete är påbörjat, men det kommer in en begäran från Länsstyrelsen så får det redan påbörjade arbetet stå tillbaka. De flesta uppdrag som kommer in går att kombinera och variera utifrån hur vädret ska bli, vilket gör att de sällan behöver vara ute när det är oväder.

- Ibland har vi en viss tidsram men oftast har vi inte så tydliga tidsramar utan mer något att förhålla oss till som exempelvis innan snön kommer, säger Jonny Ström.

Kalix golfklubb har ansökt om att få det röjt vid golfbanans kant. Ett uppdrag som helst ska bli klart under hösten.

Lars Tarkkonen och Peter Larsson börjar röja längs golfbanans kant. Det är en solig och varm sensommardag och de blir snabbt svettig.

- Även om man inte har jobbat länge blir man snabbt svettig. I sommar när vi röjde fick vi ha med oss två vattenflaskor, säger Lars Tarkkonen.

Dungen som ska röjas bort minskar snabbt och utsikten mot golfbanan brer ut sig mer och mer. Efter en stund bryter arbetsledaren för lunch. På eftermiddagen väntar städning av lokalerna innan det blir helg.

  • Senast uppdaterad: 2021-09-01