Granbarkborre

Granbarkborrens svärmning

Granbarkborren måste ha minst +18 grader i luften för att kunna flyga. Det måste dessutom ha varit plusgrader hela dygnet någon vecka innan den kan börja svärma.

Granbarkborrens svärmning beror på temperaturen

Olika sorters insekter har olika krav på hur varmt det måste vara innan de orkar flyga. Ett vanligt exempel på det är humlorna som flyger även när det är ganska kallt och ruggigt, medan de flesta bin först kommer fram när det blivit soligt och varmt.

Granbarkborren kräver att det är minst 18 grader varmt innan den börjar flyga, medan en del andra barkborrearter som större märgborre och randig vedborre nöjer sig med cirka 12 grader.

Granbarkborren övervintrar för det mesta i marken, så det måste också ha blivit några grader varmt där för att de ska börja ta sig upp. Därför måste det också ha varit helt frostfritt under någon vecka innan den börjar sin vårsvärmning. Detta brukar inträffa i månadsskiftet april-maj i södra Sverige, mitten av maj i mellersta, och månadsskiftet maj-juni längst i norra delarna av landet.

Efter första vårsvärmningen svärmar baggarna ytterligare en eller två gånger för att anlägga syskonkullar. Varma år kan även avkommorna svärma.

Vädret styr granbarkborren och alla år är olika

Här följer ett exempel på hur granbarkborrens aktivitet kan se ut under en sommar. Observationen är gjord 2009 av Mattias Sparf, Skogsstyrelsens distrikt i Östergötland.

"Vårens första granbarkborrar kom till feromonfällan så fort dagstemperaturen blev högre än + 18 grader. Sedan var det kallare i tre veckor innan nästa värmebölja. I den flög dubbelt så många barkborrar, troligen både en syskonkullsvärmning och sådana som svärmade för första gången.

Efter det avtog aktiviteten trots att temperaturen var tillräckligt hög. Den sista svärmningstoppen inträffade veckan efter midsommar. Det hade då gått cirka 10 veckor efter den första vårsvärmningen. Denna omgång bestod till stor del av årets nya generation, en så kallad andragenerations svärmning. Flertalet av de granar som angreps av andra generationen granbarkborrar höll sig gröna långt in i maj 2010."

  • Senast uppdaterad: 2020-04-22