Svampen som är mer värd än virket

Skogseko 3/2009

Den är värd en tusenlapp per kilo, och uträkningar visar att den kan ge en avkastning som är mer än dubbelt så hög som virkesvärdet i skogen. Goliatmusseronen är en delikatess för framför allt japaner, som i brist på egen svamp nu köper från Sverige.

 

Goliatmusseronen är signalart inte bara för höga naturvärden utan även för värden som smäller särskilt högt i Japan. För dem är nämligen goliatmusseronen en högst delikat svamp med en tusenårig tradition. Den anses dessutom både lyckobringande och hälsofrämjande.

För hugade svampplockare kan den ge klirr i kassan, och svenska restauranger har också upptäckt svampens fördelar, enligt biolog Niclas Bergius.  

Goliatmusseronen har blivit alltmer uppmärksammad sedan japanska uppköpare godkänt den svenska svampens kvalité och startat import av den i deras tycke förnämsta av alla svampar.

Länken mellan Sverige och Japan är biolog Niclas Bergius som för omkring tio år sedan fick möjlighet att utreda svampens förekomst i Sverige och samtidigt undersöka den japanska marknadens eventuella intresse. Bergius är även medlem i Svamp i Norr ekonomisk förening. Den har sitt säte i Västerbotten och utbildar plockare och sköter om distributionen av svamp till Japan och andra kunder.

 

I trakten mellan Hjoggböle och Bureå, strax söder om Skellefteå, har man funnit riklig förekomst av goliatmusseron.

– Den finns i princip över hela norra taigabältet. I Sverige hittar vi den på magra tallhedar från Örnsköldsvik till Karesuando, berättar Niclas Bergius.

Cesiumhalterna är fortfarande höga på vissa håll i Norrland, så plockning och försäljning sker därför inte söder om Robertsfors i Västerbotten.

Goliatmusseronen heter matsutake i Japan.

– Matsu betyder tall och take svamp, förklarar forskaren i skogens mikrobiologi vid Korea Forest Research Institute, Hyun Park.

 

Hyun Park som är korean har arbetat flera år som svampforskare i Japan. Ledsagad av Niclas Bergius besöker han Skellefteåtrakten för att studera svamplokalerna och ekologin i de svenska skogarna.

– Mycket är totalt annorlunda jämfört med Korea och Japan. Här är marken så platt och träden så långsamväxande. Men själva terrängen och ljuset är detsamma, säger han.

Hyun Park tar upp en svamp och visar de fina rottrådarna som inte är svampens utan trädets rötter. Goliatmusseronen lever i symbios med tallen. Ju bördigare jord, desto mindre intressant blir utbytet mellan de två. Gödsling är av det skälet inte önskvärt om man vill bevara svampen.

Magra tallhedar och gärna betande renar gynnar svampens förekomst. En kalavverkning av tallskogen innebär att vi får vänta omkring 50 år innan svampen visar sig igen.

– Gallring går bra och ökad plockning är inget bekymmer heller, habitatet finns ju kvar, menar Niclas Bergius.

 

Anledningen till Japans stora intresse för att köpa svamp i Sverige beror på att deras tallskogar drabbades hårt av skador från tallvedsnematod.

– För 60 år sedan plockade man 12 000 ton goliatmusseron i Japan, i dag får de ihop max 100 ton per år, säger Niclas Bergius.

Nedgången drabbade även Korea. Nu söker man över hela världen efter lämpliga leverantörer.

Vid extrem god produktion ger marken 200 svampar per hektar. Priset i Sverige är omkring 1 000 kronor per kilo, och varje svamp väger cirka 50 gram. Det finns uträkningar som visar att goliatmusseron kan ge skogsmarken en avkastning i pengar som är två till tre gånger högre än virkesvärdet, enligt Niclas Bergius. Det kan nämnas att japanerna betalar tio gånger högre pris för svamp som växt i den egna jorden.

– Den svenska är identisk med den japanska, men det finns mycket känsla och folktro i japanernas syn, avslöjar Bergius.

 

Det tar tid att jobba upp affärskontakter i Japan. Niclas Bergius besökte landet 1999 första gången.

– Sen dess har jag varit där sex gånger. De jobbar långsiktigt och vill lära känna oss. Japanska uppköpare har varit här och instruerat hur plockning och vidare hantering ska gå till.

Högst 48 timmar mellan plockning till leverans är exempelvis ett krav som Svamp i Norr kan uppfylla genom fraktflyg.

Efterfrågan på goliatmusseron är stor och Niclas Bergius hoppas att fler skogsägare och svampplockare ska intressera sig för att plocka och sälja den.

Han tror också att goliatmusseron kan ge ett tillskott i turistföretagarnas kassor. Redan i dag arrangeras resor med temat svamp för japaner. De går till Bhutan och kostar mellan 4 000 och 6 000 US-dollar för tre eller fyra dagars vistelse. Gourmetmiddagar med matsutake, det vill säga goliatmusseron, är huvudattraktion.

Anrättningarna görs inte bara för den goda smakens skull. Researrangören framhåller även dess inverkan på fertilitet och lycka i framtiden.

Anna F Strömbäck

 

Goliatmusseron

 

Goliatmusseronen, Tricholoma matsutake, är en skivlings- och hattsvamp, vars hatt kan bli upp till 30 centimeter vid.

Arten växer tillsammans med tall på mager sandmark. I Sverige är den i första hand en nordlig art som bara sällsynt påträffas i södra Sverige.

I stora delar av världen, och framför allt i Japan, är svampen en uppskattad matsvamp. I Sverige ”upptäcktes” den som matsvamp först 1998.

Som matsvamp är goliatmusseronen i första hand en kryddsvamp, men kan också ätas stekt, stuvad och i soppa.

Källa: ne.se


 
SÖK LOKAL
INFORMATION